Privat eller offentlig anliggende?

I diskusjonen om russefering er offentlig eller privat, er det tydelig at selve feiringen og tradisjonen er et privatinitiativ. Likevel har feiringen så mange berøringspunkter med det som er offentlige interesser og offentlige ansvarsoppgaver, at det blir umulig å la være å karakterisere feiringen som et offentlig anliggende. Skolen er relevant både før, under og etter russetiden.

Russefeiringen er en feiring av at man er i ferd med å avslutte 13 års skolegang. Man er i ferdig med den obligatoriske delen av skolen. Og har enten lagt grunnlaget for en yrkeskarriere eller for høyere utdanning. Man står på trappene til voksenlivet. Det er derfor viktig å understreke at russefeiringen er grunnleggende positiv for de fleste. Den stimulerer til kreativitet, revyer, skaffer viktig organisatorisk erfaring, er en trening i praktisk samarbeid, og mange russekull velger også å engasjere seg i veldedig arbeid. Dette er bra, men vi kan ikke være fornøyde med at russetiden ikke er bra for alle.

Kommersielt press

I media kan vi lese at det er stadig mer utbredt å legge mer og mer penger i russefeiringen. Dette er helt i tråd med at vi blir stadig rikere og får mer penger og et økt forbruk ellers i samfunnet. Men ikke alle henger med, heller ikke blant russen. Derfor er det svært uheldig hvis russetiden skal bringe et kommersielt press inn i skolen og inn på skolens område. Her må vi sette klare grenser. Det arbeidet har regjeringen begynt på, gjennom lovverket og det skal de ha honnør for.

KrFU er opptatt av å ha en god skolehelsetjeneste for alle og at denne har nok ressurser også til å kunne arbeide forebyggende og fange opp blant annet dem som sliter psykisk. For dem som sliter psykisk, kan stress, økt alkoholkonsum og lite søvn kanskje være utløsende faktorer og skolen skal kunne fange opp også dette.

Sexpress

Seksuelt press og grensesetting er en tematikk KrFU er opptatt av at kommer inn i skolen på et tidlig tidspunkt. Vi ønsker oss en seksualundervisning fra ungdomsskolen av, som setter fokus på relasjoner og grensesetting rundt egen kropp fremfor det rent tekniske. FMR sin undersøkelse viser at 35% av jentene og 48% av guttene tror at det blir et press om tilfeldig sex i russetiden. Dette er en problematikk som det må fokuseres på på et tidlig tidspunkt for å sette elevene i stand til å takle dette presset.

Trafikksikkerheten i russetiden er også et offentlig anliggende i høyeste grad. Dette handler om samfunnssikkerhet. Lite søvn, mye alkohol, gamle og dårlige kjøretøyer er en svært dårlig kombinasjon. Flere aktører som politiet, Trygg Trafikk og Statens Vegvesen gjør en veldig god forebyggende innsats. De har allerede vist at vi kan oppnå mye i samarbeid med russen selv.

Alkohol

Rusgiftpolitikken er en underliggende faktor i mange av de temaene jeg til nå har vært inne på. Det å konsumere alkohol er et valg som er opp til den enkelte. Men ikke alle takler konsekvensene av sine egne valg. Undersøkelsen viste at mange er bekymret for venner og bekjentes alkoholinntak og at halvparten av det totale konsumet, konsumeres av de 10% som drikker mest. Det offentlige har et ansvar for også å verne om de som tar valg som ikke er til deres eget beste.

Eksamen

Russen er i ferd med å avslutte 13 år på skolen, de er på oppløpet. Hvorfor skal da skolen legge ut snubletråder rett før målstreken? Det er utdanningsdirektoratet som fastsetter datoene for eksamen. I år er norsk, skriftlig eksamen lagt bare fem dager etter at russefeiringen er over. Dette er ikke særlig lang tid til å hente seg inn igjen. Det er en dobbeltkommunikasjon i at vi hele tiden snakker om ansvar for egen læring når skolen på samme tid legger til rette for feiringen slik vi kjenner det og legger eksamen rett etter russetiden.

KrF og KrFU er veldig opptatt av dialog, slik at både skoleeiere, lærere og elever kan bli enige om den måten å organisere eksamensavviklingen på som blir best for alle parter. Denne konferansen har vært et positivt tilskudd til denne dialogen og ganske entydig i sin konklusjon: Skriftlig eksamen før 17. mai, en russefeiring som starter 17. mai og så muntlig eksamen i etterkant. Dette er en løsning som vi må kunne diskutere videre. Denne løsningen ser ut til å kunne sikre en god sensurprosess for den skriftlige eksamen, komprimere russefeiringen og sørge for at elevene er i stand til å fokusere på den muntlige eksamen og være maksimalt forberedt til den.

Det aller viktigste er at vi setter oss ned og finner den løsningen som tar vare på det positive i russefeiringen. På samme tid skal vi sikre at når elevene skal vise hva de har lært gjennom 13 år på skolen, så skal de både være fysisk i stand til det og maksimalt fokusert på skolen.