Ecstasy:

-Ingen motgift mot overdose

Publisert 2005-07-07

Ved overdoser av ecstasy finnes ingen motgift. Det eneste legene kan gjøre er å behandle symptomene som oppstår. Ei 18 år gammel jente fra Trondheim døde nylig etter å ha tatt ecstasy. Politiet advarer nå mot en spesiell type ecstasy som de mener er ekstra sterke.

Når noen har fått i seg så mye ecstasy at det blir farlig, er det ingenting å gjøre for å motvirke virkningen av ecstasy.

- Da må vi behandle de symptomene som oppstår, som for eksempel feber, væskemangel eller kramper, sier overlege professor dr. med. Olav Spigset ved Avdeling for klinisk farmakologi, St. Olavs Hospital i Trondheim til Adresseavisen. Ecstasy er egentlig et kallenavn for tabletter som inneholder MDM-Amfetamin (MDMA). Kjemisk ligner det på amfetamin, men det har også egenskaper som minner om hallusinogene stoffer.

- For noen år siden opplevde vi at det som ble kalt ecstasy kunne inneholde flere ulike stoffer, men de siste årene viser analyser av beslag at de stort sett inneholder MDMA, forklarer professoren.

Hjerneskader hos dyr

Det er forsket på ecstasy både ved dyreforsøk og ved å intervjue mennesker som bruker stoffet. Hos dyr har man funnet at ecstasy kan føre til hjerneskader som ikke kan kureres, men hos mennesker har forskerne ikke kunne fastslå dette.

- Det beviser imidlertid ikke at mennesker ikke kan få skader, presiserer Olav Spigset. Fordi man av etiske årsaker ikke kan gi ecstasy til mennesker for å forske på effektene, er det langt vanskeligere å avklare effektene på mennesker.

Psykiske negative effekter kan være blant annet økt irritabilitet, angst og søvnløshet. Personer som har tatt ecstasy vil ikke nødvendigvis oppleves som ruset.

Du kan lese en reportasje om dette hos Adresseavisen.

Du kan lese mer om det aktuelle dødsfallet hos Adresseavisen.

Politiet advarer nå mot en spesiell type ecstasy som de mener er ekstra sterke. To tabletter av samme type som jenta skal ha tatt er beslaglagt og sendt til videre undersøkelser.
- Vi vil advare mot disse ecstasy-tablettene, som er gule med et engelsk pund-merke på. Nå ber vi om publikums hjelp til å få stoppet distribusjonen av tablettene. Det er det viktigste for oss i øyeblikket, sier Geir Olav Granbo ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.no. - Vi tar i mot alle tips, også anonymt, på telefon 73899014, oppfordrer kriminalvaktsjefen.

Politiet frykter flere dødsfall dersom tablettene sprer seg.  Du kan lese mer om dette hos Dagbladet.

Fakta om ecstasy kan du lese hos FMR her.