Stoltenbergutvalget blir viet stor oppmerksomhet, og alle de høringsspørsmål som utvalget ønsket svar på, er kommentert her. Spørsmålet om det bør brukes mer tvang i avhengighetsbehandling besvares med en oppfordring om å la straffedømte med avhengighetsproblemer sone i institusjon, istedenfor i fengsel.

I et intervju med Stortingsrepresentant, Laila Dåvøy, henvises det til at det finnes unntak i EØS-reglementet, som ikke tvinger helseforetakene til å legge behandlingsplassene ut på anbud. Som det nå er, opplever vi en rekke steder at livskraftige, private behandlingsmiljøer blir lagt ned fordi de ikke oppnår en avtale med de regionale helseforetakene, som har ansvaret for å tilby rusgiftavhengige behandling.
 
Justisminister, Knut Storberget sier i et intervju at han har stor tro på alternative soningsformer for rusgiftavhengige, som soning i institusjon etter Straffegjennomføringslovens §12 eller etter Drug Court-metoden. Også hjemmesoning med fotlenke er et viktig tilbud, for eventuelt å få progresjon i soningen på vei tilbake til samfunnet.
 
En artikkel ser kritisk på den nye LAR-forskriften. I samme slengen presenteres også tiltak i Oslo og Trondheim som har erfaring med lavterskel utlevering av LAR-medikamentet Suboxone til nedkjørte heroinavhengige. Metoden presenteres som et alternativ til heroinforskrivning.
 
I et intervju kommenterer førsteamanuensis ved Senter for rus- og avhengighetsforskning – SERAF at selv om det har vært en del dødsfall knyttet til metadon i Norge, så betyr likevel økt metadontilgjengelighet færre dødsfall totalt.
 
I en serie på tre artikler gjennomgår redaktør av tidsskriftet Mot Rusgift, Knut T. Reinås henholdsvis forventinger til og nytte av avhengighetsbehandling, relevante målgrupper for Tverrfaglig Spesialisert Avhengighetsbehandling, og hvilke utfordringer som eksisterer. Han peker særlig på den italienske San Patrignano-modellen, som et alternativ til det oppstykkede, norske behandlingsapparatet.
 
Som et tankekors gjengis til slutt legen og psykiateren, Theodore Dalrymples innledningskapittel til boken ”Romancing Opiates” , hvor forfatteren hevder at alt du vet om heroin og avhengighet er galt.
 
Du finner hele tidsskriftet på nett her.
Tidligere utgaver finner du her.