Blå Kors er en diakonal organisasjon som satser på forebyggende tiltak i tillegg til behandling og rehabilitering av rusgiftskadde og deres familier. Organisasjonen arbeider på høyt faglig nivå.

"Barn i faresonen"

er et rusforebyggingsprogram fra Blå Kors Norge, som handler om å medvirke til et tryggere oppvekstmiljø for barn og unge. Det gir ulike tilbud til helsestasjoner, barnehager, småskolen, mellomtrinnet og ungdomskolen. I tillegg har det en programdel som handler om tverretatlig samarbeid i kommuner og som også omfatter kirke og kultur. Budskapet er rettet mot voksne, men det handler om barn. Programmet har nå 7 moduler som bygger på hverandre, men som også kan brukes enkeltvis. Disse gir opplysning om metoder for å redusere rusrelaterte skadevirkninger for barn og unge ved å:

  • gi opplysninger om hvilke problemer og skader som barn kan påføres på grunn av voksnes rusbruk og hva som kan gjøres for å bedre disse barnas hverdag.
  • medvirke til at voksne ser nødvendigheten av å være bevisste i eget bruk av alkohol eller andre rusmidler - og om nødvendig redusere på eller endre dette.
  • medvirke til at debutalderen for bruk av alkohol og andre rusmidler utsettes.
  • fokusere på foreldre og andre voksne som rollemodeller.
  • skolere nøkkelpersoner.
  • medvirke til samarbeid mellom ulike profesjoner, etater, politikere, enkeltpersoner og foreldre, - et samarbeid som må bygge på en felles forståelse av hva rusrelaterte problemer kan være og hva som kan gjøres for å redusere disse.

Programmet "Barn i faresonen" startet som et prosjekt i 1992. Siden starten er det blitt utvidet og forbedret hvert år. Det er laget en veilederperm som omfatter hele programmet i tillegg til at det er laget materiell rettet mot ulike bruksområder.

Vi bruker ulike metoder og samarbeider gjerne med andre organisasjoner, og vi tilpasser oss og supplerer forebyggingstiltak som allerede er etablert lokalt. Ta gjerne kontakt med oss og få tilsendt mer informasjon og prøver på noe av materiellet som er utarbeidet.

Vi ønsker spesielt kontakt med kommuner som vil sette programmet "Barn i faresonen" i system i sin kommune. I noen av disse kommunene vil vi bruke ekstra innsats for å være med å sette i gang arbeidet, og gjerne følge det gjennom tid, slik at det kan evalueres senere.

Her finner du nettsiden for prosjektet "Barn i faresonen".

Blå Kors Norge
Postboks 4793 Sofienberg,
0506 Oslo
Telefon 22 03 27 40
telefax 22 03 27 41
e-postadresse: orgavd@blakors.no