DEBATT

Cannabisens mørke side

Å bruke cannabis er et lovbrudd som forringer brukerens helse. Bruken går og ut over skattebetalerne og livene til de som står deg nært.

PÅVIRKER OGSÅ OMGIVELSENE: «Det mindre fashionable faktumet er imidlertid at bruken av cannabis slettes ikke bare angår brukeren selv», skriver kronikkforfatteren som svar til Lisa Lind Nilsen som i helga forsvarte bruk av rus på stoffer framstilt av Cannabisplanten (bildet). Illustrasjonsfoto: Pablo Porciuncula / Afp / NTB-Scanpix
PÅVIRKER OGSÅ OMGIVELSENE: «Det mindre fashionable faktumet er imidlertid at bruken av cannabis slettes ikke bare angår brukeren selv», skriver kronikkforfatteren som svar til Lisa Lind Nilsen som i helga forsvarte bruk av rus på stoffer framstilt av Cannabisplanten (bildet). Illustrasjonsfoto: Pablo Porciuncula / Afp / NTB-Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Lisa Lind Nilsen, medlem av Foreningen for human narkotikapolitikk og Norsk organisasjon for reform av marihuanalovgivningen, etterlyser i sitt bidrag «Å gjøre kriminelle ut av folk som ikke gjør noe galt» en forklaring på hvorfor konsum av cannabis er så problematisk. Det angår da bare brukeren selv? Er man ikke suveren over egen kropp?

Det mindre fasjonable faktumet er imidlertid at bruken av cannabis slettes ikke bare angår brukeren selv. Risikerer man å forringe sin egen mentale helse, risikerer man i samme øyeblikk å bli en belastning for skattebetalerne og ruinere livene til de som står deg nært, noe som kan sies å være rimelig egoistisk. Nilsen påpeker selv at 1 av 11 brukere blir avhengige av cannabis (og dermed får livene sine ødelagt av stoffet). Også studien til Arsenault og kolleger (2002) kan trekkes fram, som har etablert en økt risiko for symptomer av schizofreni med kontrollvariabler for sosioøkonomisk status og allerede foreliggende psykotiske tegn. Funnene var at 10 prosent av de som hadde brukt cannabis før fylte femten år hadde utviklet schizofreni før de var 26. Zammit og kolleger (2002) fulgte 50 087 svenske menn i aldersgruppen 18 til 20 år i perioden 1970- 1996. Etter kontroll for elleve andre variabler ble det fastslått at sannsynligheten for en schizofrenidiagnose økte med hvor frekvent subjektene i undersøkelsen hadde benyttet seg av cannabis, og at de som hadde brukt cannabis regelmessig utviklet en diagnose fire ganger så hyppig som gruppen sett under ett. Bruken av cannabis i det hele tatt økte risikoen for schizofreni med 30 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.