Han har nettopp fått offentliggjort en ph.d. avhandling om unge danskers festkultur og alkoholens betydning. Undersøkelsen er basert på intervjuer med 150 ungdommer som han har fulgt opp fra de gikk i 8. klasse til de avsluttet folkeskolens 10.klasse. Resultatet er skremmende. - De unge som ikke drikker seg fulle på festene, har det vanskelig. Kameratene regner ikke med dem, og de glir ut av det sosiale fellesskapet, sier han til Dagbladenes Bureau.

Men det er ikke bare tenåringer som utsettes for hardt press hvis de velger et promillefritt liv, sier Hasse Scneidermann, som er generalsekretær i NordAN (Nordisk alkohol- og narkotikapolitisk samarbeid). Her arbeider man med å redusere bruken av alkohol og narkotika. Han har selv vært avhengig av alkohol, men i dag rører han ikke denslags, og det er nesten et like stort sosialt problem som da han drakk, forteller han.

- Jeg opplever stort sett alltid at jeg blir avkrevd en forklaring på hvorfor jeg ikke drikker, og det er grenseoverskridende. Jeg kjenner mange tidligere alkoholikere som synes det er belastende å delta i sosiale sammenkomster, fordi de kommer på utstilling. Det betyr dessverre at en del sprekker, fordi de ikke klarer presset. Andre holder seg helt vekk.

Kit Brohold, som er alkoholkonsulent i den danske Sundhetsstyrelsen, opplyser at Danmark er det land i Europa som har lavest andel avholdende, nemlig 7 prosent, mens det for eksempel i Italia er hele 40 prosent. Det betyr at man er avviker dersom man ikke drikker alkohol, og det forårsaker et voldsomt drikkepress.

- Det burde respekteres hvis man ikke vil drikke, uansett hvilke grunn man eventuelt har. For eksempel den enkel grunn at man helst vil være i god form neste dag. Men ofte blir man avkrevet en forklaring, og dette presset bidrar til danskenes intensive alkoholkultur, sier Kit Brohold til Dagbladenes Bureau.

Du kan lese en reportasje om dette i Jyllandsposten.