Flere ledende medlemmer av Riksdagen går imot sin egen sosialminister, og vil forby den omstridte utdelingen av sprøyter.

Fra midt på 1980-tallet kan stoffbrukere i Skåne bytte ut sine brukte sprøyter mot nye. Prosjektet startet for å hindre hiv-smitte. Her henter årlig ca. 1000 stoffavhengige sine rene injeksjonssprøyter. Men etter to tiår er denne kontroversielle virksomheten fortsatt på forsøksstadiet. I november satte sosialminister Morgan Johansson ned foten, dvs. han foreslo at alle Landsting som ønsker det, skal få dele ut sprøyter, dersom de samtidig tilbyr avgiftning og behandling/omsorg.

Sosialdemoratenes standpunkt til spørsmålet vil bli avgjørende for sprøyteutdelingens framtid. Men partiet er splittet i dette spørsmålet. Helt inn i regjeringen er det delte meninger. Infrastrukturminister Ulrica Messing, som har arbeidet med stoffavhengige på Hasselakollektivet, har vært talskvinne for at sprøyteutdeling skal forbys, etter hva Svenska Dagbladet erfarer. Men selv ønsker hun ikke å kommentere spørsmålet. En ringerunde til partiets 23 gruppestyremedlemmene viser like stor uenighet her. Justiskomiteens nestleder, Susanne Eberstein er en av de sterkeste motstanderne av sprøyter til stoffbrukere. - Vi gjør deres stoffbruk mer lettvint istedenfor å satse alt på å få dem til å slutte, mener hun. - Til foskjell fra mange andre har jeg hatt grunn til å sette meg nøye inn i dette her. Det gjør at jeg kjenner meg veldig sikker på at prosjektet egentlig ikke har kunnet vise til noe positivt.

Marianne Carlstrøm, som er nestleder i lovkomiteen, tilhører også de åpne kritikerne: - Dersom man vil bekjempe narkotika, gjør man det ikke på denne måten, sier hun.

Martin Nilsson, som er sosialdemokratenes talsmann i narkotikapolitiske spørsmål, har ennå ikke bestemt seg. Hans synspunkt kommer til å veie tungt. - Jeg er avventende positiv. Men det innebærer ikke at jeg har låst meg 100 prosent. Jeg vil følge debatten før jeg endelig setter ned foten.

Flere i gruppestyret vil dog i likhet med sosialministeren gi fortsatt klarsignal.

Du kan lese en artikkel om dette i Svenska Dagbladet her.

I Vänsterpartiet og Moderaterna er det også motstand mot sprøyteutdeling, mens Centern, Folkpartiet og Kristdemokratene går inn for sprøyteutdeling.

Miljöpartiet har ennå ikke tatt stilling. Partiets talskvinne i sosiale saker, Kerstin-Maria Stalin, har tidligere uttrykt seg positivt, men hun begynner nå å tvile. - Jeg begynner å trekke meg litt tilbake etter alt jeg har lest.

Du kan lese en artikkel om disse partienes stilling til saken her.

I Norge har sprøyteutdeling vært en ikke-sak, siden den ble igangsatt på slutten av 80-tallet, av smitteforebyggende hensyn. Men noen politikere har av og til stilt seg kritisk undrende til f.eks. utdelingen av 2 millioner sprøyter i Oslo hvert år. Kanskje den svenske debatten kunne være et utgangspunkt for en diskusjon om sprøyteutdeling også hos oss?