Bokanmeldelse av Knut T. Reinås

Boken er et forsøk på å beskrive hvordan alkohol, så vel som andre rusgifter og pengespill kan få innvirkning på arbeidstakeres tilpasning på en arbeidsplass, og hvordan arbeidsplassen på sin side kan bidra til å få disse problemene under kontroll. Men det understrekes også at alkohol- medikament- og stoffproblemer ikke bare er den langtkomne alkoholavhengiges problem. Problemet kan like godt oppstå hos ansatte som drikker mye i arbeidsrelaterte sammenhenger, som julebord, sommerfest, seminarer og jobbreiser. I boken er det oppsummert en god del av det som er kommet fram av forskning de siste årene på sammenhengene mellom alkoholbruk, gambling og arbeidsliv. Det henvises for eksempel til en nyere norsk studie som viser at 12 prosent av mannlige og 8 prosent av kvinnelige ansatte har det vi kan definere som et risikofylt alkoholforbruk. De som drikker mye, har høyere sykefravær enn de som drikker lite.

Boken peker også på at alkoholen i jobbsammenheng ofte vanskeliggjør integrering av personer som av religiøse eller andre årsaker ikke drikker alkohol. «Vi unngår dem som drikker (ubehagelig?) mye og dem som drikker (kjedelig?) lite»

Ett kapittel i boken handler om spillavhengighet. I dag regner vi med at ca. 2,1 prosent av befolkningen kan klassifiseres som problemspillere, noe som vil si at de har opplevd negative konsekvenser av sin spilling, og at like mange har en risikabel spilleatferd. Det er de spillene som i høyest grad stimulerer vedkommende og som gir best avkobling, som er de mest risikable, hevder Kenneth Dahlgren, forfatteren av kapittelet. Når det gjelder risikoen ved pengespill, er det noen faktorer som forsterker denne:

  • at det er kort tid mellom innsats og utfall
  • at spillene er lett tilgjengelige
  • at det umiddelbart er mulig å satse på nytt
  • at det er kredittmuligheter
  • at en opplever en illusjon av å mestre spillet
  • at spillet gir inntrykk av at en nesten vinner framfor å tape

Dahlgren tar også for seg bingohallen. Den oppsøkes som regel av to grunner: Det kan skyldes problemer med å skaffe kredittkort som kan brukes til nettspilling. På slike steder opererer det ofte lånehaier, pluss at enkelte steder tilbyr ulovlige kredittmuligheter. Den andre grunnen er at en på bingo kan spille uten å risikere å møte noen som ikke skal se at en spiller.

Kapittelet tar også for seg nettspill, og sier at mesteparten av pengespillene nå etter hvert er gått over til internett. Men også spill som War of Warcraft, som ikke involverer penger, kan gi opphav til kraftig avhengighet. Disse spillene kan ikke settes på pause, slik at man fortsetter der man slapp når man vender tilbake, slik de tradisjonelle dataspillene fungerte. Selv om man slutter å spille, fortsetter spillverdenen sin gang, men uten at man selv har mulighet til å påvirke det som skjer. Samtidig er det vanskelig å gi seg, fordi man danner seg sosiale forpliktelser overfor dem en spiller sammen med på nettet.

Mot slutten av kapittelet tas også opp hvordan spilleavhengighet påvirker arbeidsinnsats og hvordan arbeidsplassen kan forholde seg til arbeidstakere med et spilleproblem.

De to siste kapitlene i boka handler om hvilken betydning framfor alt alkoholen har for mange arbeidsmiljøer – det snakkes om en kulturell alkoholavhengighet, og hvordan arbeidsplassen kan forholde seg for å forebygge problemer gjennom å utvikle retningslinjer for rusgiftpoltikken på jobben, og gir anvisninger for hvordan man kan utvikle slike retningslinjer gjennom et arbeid hvor alle ansatte trekkes inn, og også hvordan bedriften/firmaet/selskapet kan bidra til at ansatte med et avhengighetsproblem kan få hjelp uten å miste jobben.

Boken er lagt opp med innskutte eksempler fra ulike sitasjoner i arbeidslivet, hvor alkohol eller gambling er et problem. Gjennom disse får man en klar følelse av hvordan alkoholproblemet på en arbeidsplass arter seg, med tildragelser som vinlotteri, julebord (pulebord), fredagspils og andre kjente scenarier.

Forfatterne har alle tilknytning til AKAN – Arbeidslivets Kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk. Boken er lettlest og til å få forstand av. 

Kristin Buvik, Kenneth Dahlgren, Kjetil Frøyland, Ida Kahlbom, Jarle Vangen:
«Manda’ Morra Rus. Om alkoholkultur og gambling i arbeidslivet».
Gyldendal Akademisk, Oslo 2011