Ideen til Pøbelprosjektet oppstod for syv år siden i Eddis bakeri. Seks av elleve ansatte i bakeriet var «pøbler». På bakgrunn av de positive erfaringene fra bakeriet ble det utviklet et kurs for enslige forsørgere på overgangsstønad.

– Etter tre år har 47 av 56 kursdeltakere fremdeles jobb. Kurskonseptet er videreført og brukes nå i Pøbelprosjektet som ble startet opp i 2007 av Arne Husjord, Alexander Lindboe og Signe Bente Elgan og meg, forteller Eddi Eidsvåg.

Rekrutteringen går av seg selv

34, 6 prosent av norsk ungdom hopper av videregående opplæring, rekruttering trenger de ikke å tenke på i Pøbelprosjektet. Det går av seg selv gjennom Oppføglingstjenesten (OT) og NAV. Det er foreldre, besteforeldre og i hovedsak ungdommen selv som kontakter oss. Vi starter med en inntakssamtale og det klareres med OT om de har et tilbud som passer dem bedre, hvis ikke er det inn til oss. Vi har hatt 58 registrert inn, 42 er under oppfølging, tre er tilbake til skole/jobb og suksess, tre sluttet etter eget ønske seks er utvist, tre er på behandling, suksess for oss, og en tilbake til soning, sier Eddi.

Pøblene er en blanding av alt

De som ønsker å få plass i Pøbelprosjektet er som Eddi beskriver det ”en blanding av absolutt alt”.

Når noen slutter på videregående er det en grunn. De er skoletrøtte og lei, for lite stimulert eller stimulert av andre ting. Det viktigste tilbudet til de unge er et bevissgjøringskurs. Her er målet at de unge skal se seg selv, skjønne konsekvensene av valgene de tar, tro på seg selv og tro at det er mulig å oppnå noe, forteller Eddi.

Godt NAV-samarbeid

NAV finansierer to tredeler av prosjektet og er nærmeste samarbeidspartner, den siste tredelen av prosjektet selvfinansieres.

– Vi samarbeider mest med NAV og opplever samarbeidet som utelukkende positivt. Vi har slitt litt mer med å få gehør i fylke og skolesystemet, men det går seg til nå. Det hjelper å ha resultater å vise til.

Nå skal prosjektet plantes om til andre steder i Norge Vi jobber nå med Oslo og skal ha infodag der 6. mai. I løpet av høsten håper vi å være i gang, forteller Eddi.

Kampen mot hasj viktig

Du har sagt i flere sammenhenger at kampen mot hasj er viktig. Hvorfor mener du det?

– En ting er hva hasjen gjør med folk, men jeg blir spesielt skremt over å se hvor utbredt det er blant ungdom. En stor andel har vært borti det eller kjenner noen som driver med det. Det er så utbredt at det helt klart er her vi må sette kreftene inn.

Legalisering av Cannabis og utdeling av gratis heroin er temaer som Eddi har engasjert seg i.

– Hvor mye skal man gi opp, skal vi bare legalisere hasj og dele ut heroin? Og hva er i mellom? medisiner på blå resept? Det vi legaliserer da er at folk kan gi faen. Dette blir helt feil tankegang. Vi må sette inn mer ressurser mot ungdom og hasj, og da snakker jeg ikke om små løft. Vi snakker ofte om den store eldrebølgen eller det store eldreløftet, nå er det på tide med det store hasjløftet i forhold til ungdom. Hasj er et stort problem i ungdomskulturen i dag.

Cannabis er det første skrittet mot en destruktiv karriere for mange ungdommer.
– Dersom vi hadde prioritert kampen mot hasj, ville diskusjonen om heroinutdeling vært unødvendig. Jeg tror ikke vi ville nullet ut heroinbruk på denne måten, men bruken ville vært mye mindre utbredt. Da kunne man gjort en bedre jobb med å behandle og ta de som er heroinister på alvor. Vi hadde hatt råd til bedre behandlingmetoder. I dag har vi ikke råd og tyr til desperate løsninger, mener Eddi.

Han er ikke redd for å støte ungdommen fra seg ved å gå så hardt ut mot hasj.
– Nei, jeg opplever det stikk motsatt. I pøbelposjektet har vi beinhard disiplin, kommer du to ganger for sent er det rett ut, da kan ikke vi hjelpe. Ungdommen vet hva de har å forholde seg til. Vi har ungdom som stiller 30 min til en time før dagen begynner og har måttet starte med felles frokost. I Pøbelprosjektet snakker vi ikke om farer, men konsekvenser, dette må vi tydeliggjøre bedre. Ungdom vet allerede hvor farlig alt er, den diskusjonen er uinteressant, sier Eddi.

Økt synliggjøring og tydeliggjøring av konsekvensene narkotikabruk har for skole og jobb må til.
– Det sløver en ned på mange områder og gjør at en ikke gidder mer og detter ut. Det er klare årsakssammenhenger i dette. Det burde vært løftet opp til høyere nivå.

Hvordan tror du skolen og lokalsamfunnene kan bekjempe hasjbruken blant ungdom? – Synliggjør konsekvensen: dersom du har en drøm, hva er den? Den kan ikke kombineres med hasj, du kan ikke bli pilot og bruke hasj, da må du velge. Og ja, det er faktisk så enkelt. Det er det som hjelper, ungdom er oppegående, klare fornuftige folk når vi gir dem lov til det. Vi må slutte å tenke for dem, sier Eddi.

Han mener vi må snakke høyere og fortelle at de har et valg.
– Vil du bli narkoman så vær så god, men du må vite hva du velger, er du voksen nok gjør du noe med det. Politiet må gis kjemperessurser til forebygging av narkotikabruk, politiet har en viktig hovedrolle sammen med skolen,. Skolen inviterer i dag til foredrag med tidligere rusgiftbrukere, men ansvarliggjør ikke ungdommer i forhold til sine egne valg, mener Eddi.

Hvordan vil Pøbelprosjektet selv delta i dette arbeidet?
– Vi gjør det aktivt med de ungdommene vi har og er klare til å ta imot flere. Vi har bygget opp et apparat og er klar til å ta fatt på hele Norge. Nå har 20 av ungdommene våre startet opp en pøbelgerilja som er klar til å rykke ut på steder med oss voksne, hvis det er store problemer med hasj, for å fortelle folk om konsekvensene. Ungdommene har kommet med dette forslaget selv, de har vært borti dette, men lagt det fra seg uten å bli narkomane.

En tydeligere definering av når man er narkoman tror Eddi også vil hjelpe.
– La oss definere når man er narkoman tydeligere, når man er hekta på et stoff er man narkoman. Vi må synliggjøre dette tydeligere – for de unge ønsker ikke å bli narkomane.