Vi har tatt en prat med Kjærheim på kontoret hennes i Kreftregisteret i Oslo. Der får vi vite at brystkreft fremdeles er den hyppigste kreftformen hos kvinner i Norge og at den er økende. I fjor registrerte Kreftregisteret 3402 nye brystkrefttilfeller. 3371 av tilfellene var hos kvinner, 31 hos menn. Ved utgangen av året levde 45 725 mennesker med eller de hadde hatt brystkreft.

HORMONRELATERT SYKDOM

Kjærheim forteller at brystkreft er en hormonrelatert sykdom: - Vi kjenner en lang rekke risikofaktorer for brystkreft, men det som er felles for mange av dem, er at de er ikke så enkle å påvirke. Tidlig menstruasjon, sene og få eller ingen barnefødsler samt sen overgangsalder er faktorer som påvirker østrogennivået og brystkreftrisikoen. Fedme og stillesittende liv er andre. Arveligheten betyr ikke så mye – under ti prosent av pasientene med brystkreft har en medfødt genetisk mutasjon, sier hun.

Alkoholinntaket er imidlertid noe man kan påvirke selv: – Alkohol øker nivået av østrogener og andre hormoner, og har også andre effekter som gjør at risikoen for brystkreft går opp.

VIN, SPRIT, ØL

Drikker du ett glass vin hver kveld uka lang, øker brystkreftrisikoen med ti prosent. Dobler du antall glass, øker risikoen med ytterligere 10 prosent. Og det er det samme hva slags alkohol du har i glassene, det utgjør heller ingen risikoforskjell om du ”sparer” alle enhetene til lørdagskvelden. Det er antall enheter enten du drikker det ene eller det andre som teller: – Om det er vin, øl eller sprit er helt uvesentlig, sier Kjærheim.

Tallene viser at en stadig større andel av kvinner drikker alkohol, og at det er en økning i konsumet spesielt blant eldre kvinner: - Alkohol blir en stadig viktigere årsak til brystkreft i befolkningen, sier hun.

FARLIG KOS

Ukeblader og tabloidpresse formidler et inntrykk av at ett glass om dagen bare er av det gode. ”Alle” skal kose seg med et glass vin når de er på ferie, i helger eller på verandaen om sommeren.
– Det er liksom det som er normen og det normale. Alkohol er så knyttet til kos og hygge og trivsel, det er blitt en del både av det sosiale livet og det sosiale limet. Og i dag har vi råd til å nyte en drink eller et glass vin hver dag om vi vil.

Kvinner har i dag ”lov” til å drikke, det er sosialt akseptert. – I moderate mengder vel og merke. Større alkoholkonsum er et veldig følsomt tema, spesielt for kvinner. Det er forbundet med mye skam å være avhengig av alkohol. – Vi vet i dag at alkohol øker risikoen for brystkreft. Likevel er ikke dette noe folk vil snakke om, eller ta innover seg, registrerer Kjærheim. – Det er blitt ”fint” å kunne ta seg et glass eller to og så stoppe der – det vitner om kontroll og at man kan styre inntaket, omtrent som det å være slank også i vår tid er blitt et bilde på kontroll og selvbeherskelse.

kristina_kj_rheim.png

Bildetekst: Kristina Kjærheim er overlege ved Kreftregisteret og nestleder av forskningsavdelingen.
(Foto: Kreftregisteret)

Vi vet i dag at alkohol øker risikoen for brystkreft. Likevel er ikke dette noe folk vil ta innover seg eller snakke om.

KJÆRHEIMS KJEPPHEST

– Vi ser at kvinner som tar lang utdanning er mer sårbare fordi de blir mamma senere i livet og får færre barn enn de som har kortvarig utdanning, sier Kristina Kjærheim. Og nå er vi inne på en av hennes kjepphester, får vi vite: - Utdanningsmyndighetene og Statens Lånekasse bør legge forholdene til rette for at kvinner kan få barn i utdanningsløpet uten å tape for mye penger og tid på dette. Innvandrerkvinner fra Sør- og Øst-Asia og Afrika har lavere brystkreftkreftrisiko enn etnisk norske. Dette er nok fordi mange av dem ikke drikker alkohol og fordi de får tidligere barn og flere barn. Brystkreft er som kjent en hormonrelatert sykdom.

RØYK OG ALKOHOL

Dersom du både røyker og drikker, mangedobles risikoen for kreft i munnhule, svelg og strupe sammenlignet med om du verken røyker eller drikker. Disse kreftformene er imidlertid sjeldne. I dag er det ikke så vanlig å røyke som tidligere.

HÅPET

Drakk du mye for mange år siden, men har vært forsiktig de siste fem, kan du redde deg litt inn, ifølge Kjærheim. Hun understreker at hun ikke har noe imot at folk nyter ett glass eller to – det være seg av vin, sprit eller øl: - Det som er viktig er at kvinner har kunnskapen om dette og kan ta sine egne valg. Alkohol er ikke sunt!

www.alcoholandcancer.eu