Knut T. ReinåsDet viser seg i ettertid at mange russ ikke greier eksamen, kanskje nettopp på grunn av russefeiringen. Men mange instanser gruer seg også til russefeiringen. Det gjelder foreldre, det gjelder naboer, det gjelder skolemyndigheter, veimyndigheter og politi. Hvert år får vi meldinger om hærverk, ulykker, skader, fyll, overgrep og vold i forbindelse med denne feiringen. Mobbing av andre mennesker, yngre elever og ødeleggelse av privat og offentlig eiendom i forsøk på å opp-fylle såkalte "knuteregler". Konsum av store mengder alkohol ser ut til å være et must i mange sammenhenger. Noen stifter også bekjentskap med narkotiske stoffer. Uheldige vaner blir grunnlagt i russetiden. Overgangen til seriøse studier kan bli hard for mange.

Vår undersøkelse av vel 4000 avgangselevers forventninger og holdninger et halvt år før russefeir-ingen tar til, viser at eksamen blir ansett som det viktigste for de fleste russ. Hvorfor blir likevel dette målet underordnet selve russefeiringen. Svaret på det kan være en kombinasjon av kommersielt og sosialt press. Et indirekte press, basert på at alle russ tror at mange ikke tar eksamen like alvorlig som dem selv, gjør at mange prioriterer annerledes i russe-tiden enn de egentlig innerst inne ville ha ønsket. De fleste tror også at alkohol er viktigere for de andre enn dem selv. Resultat: Mer drikking enn det de fleste ønsker. Denne flertallsmisforståelsen er det viktig å få avslørt. En undersøkelse fra USA nylig, viser at et forebyggingsprogram som tok sikte på å avsløre flertallsmisforståelsen blant college-studenter, faktisk førte til en sterk reduksjon i alkoholforbruk.

Forbundet Mot Rusgift, har, sammen med instanser som Politidirektoratet, Veidirektoratet og Utdannings- forbundet satt seg som mål at innen 3 år skal vi ha fått russefeiringen i Norge inn i forsvarlige former. Men til dette trenger vi samarbeid med og hjelp fra russen selv og deres foreldre. Alle som er enige om målet - en forsvarlig russefeiring - oppfordres om å bli med.

Se også FMRs temaside om Russ og rusgift