FORUT ble stiftet i 1981. Bistandsorganisasjonen i edruskapsbevegelsen bygger likevel på et ungdommelig engasjement som går helt tilbake til midten av 1960-tallet. Da begynte daværende Norges Godtemplar Ungdomsforbund (nå Juvente) sitt engasjement i Ceylon. Fortsatt utgjør arbeidet i Sri Lanka, som landet nå heter, en viktig del av FORUTs virksomhet, men siden har flere prosjektland kommet til. Samarbeid med lokale organisasjoner som arbeider for barns rettigheter i India og Nepal og utviklingsarbeid og samarbeid med lokale IOGT-organisasjoner i Gambia, Senegal og Sierra Leone er noen stikkord om FORUTs arbeid. Mer informasjon om de enkelte prosjektene finnes i tilknytning til de enkelte artiklene fra disse landene.

Under overskriften «Lokal aksjon mot rusgifter» har FORUT de siste fire årene arbeidet for å sette fokus på alkohol- og narkotikaspørsmål i utviklingsarbeidet. Prosjektet har som formål å øke FORUTs egen kunnskap og bygge et nettverk av organisasjoner og personer som har kompetanse på dette feltet. Artiklene i denne utgaven av Mot Rusgift er et ledd i dette arbeidet.

Et høydepunktet i jubileumsfeiringen var da statsminister Jens Stoltenberg på offisielt besøk i India valgte FORUTs partner Association for Promoting Social Action (APSA) for et besøk. Her fikk han og følge hans se gatebarnsenteret Nammane («Hjemmet vårt») og møte barna som bor og får opplæring der. Statsministeren hadde en dialog med barna og lederne for organisasjonen.

- Statsministeren ble møtt på tradisjonelt vis med blomsterkranser og indisk musikk. Han satte seg sammen med barna på gulvet etter indisk maner og fikk en presentasjon av organisasjonen og arbeidet. Vi minte han også om hva han sa om fattigdommen i verden da han ble statsminister og ba han bruke sin stilling til å påvirke til en mer menneskelig politikk. Han var veldig lydhør og stilte mange interessante spørsmål. Blant annet var han svært interessert i erfaringene til tidligere barnearbeidere som nå bor på senteret. Hans kone deltok også aktivt under besøket, forteller P. Lakshapaty, som er leder for APSA.

Gatebarnsenteret som Stoltenberg besøkte har vært gjennomgangstema i FORUTs undervisningsopplegg, «Med rett til å leke», for norske barnehager og småskoler i inneværende skole-/barnehageår. Rundt 50.000 barn har i løpet av dette skoleåret blitt kjent med Muraga, Ramu og Sumitra som bor på Nammane. Dette er et av de mange oppleggene FORUT tilbyr barnehager og skoler som viktige tiltak for å øke barns kunnskap om global urettferdighet, økonomisk og sosial undertrykking og fremmede kulturers egenart. Aksjonene bidrar dessuten, sammen med andre kampanjer og faste givere, til å finansiere prosjektene. FORUT har også rammeavtale med NORAD.

Med nødhjelpsarbeid for flyktninger fra borgerkrigene i Sri Lanka og Sierra Leone har FORUT en erfaringsbakgrunn som gjør at man har sett det naturlig å involvere seg i driften av statlige mottak for asylsøkere i Norge. For tiden driver FORUT fem slike mottak.