Det er velkjent at cannabis er sterkt assosiert med psykose, men det er usikkert om denne sammenhengen er kausal. Nå har tyske og nederlandske forskere publisert en prospektiv kohortstudie i British Medical Journal, der drøyt 2 400 tyske ungdommer i alderen 14-24 år ble intervjuet i 1995 og på nytt i 1999.

 

Etter å ha justert for en rekke bakgrunnsfaktorer, inkludert predisposisjon for psykose og bruk av cannabis før første intervju, viste resultatene en moderat økt risiko for å utvikle psykotiske symptomer fire år senere. Denne effekten var langt sterkere hos personer som var predisponert for psykoser, noe som bekrefter tidligere studier.

Overlege Jon Johnsen ved avdeling for forskning, strategi og utvikling ved Sykehuset Asker og Bærum, bekrefter at funnene er i tråd med funn i tidligere studier. Han viser til to kjente studier fra Sverige og New Zealand som blant annet viser at jo tidligere man begynner med cannabis, jo større er risikoen for å utvikle psykotiske symptomer. Også disse studiene viser at noen er mer utsatt enn andre.

- Det er ikke slik at cannabis alene forårsaker psykoser, men det er en delfaktor som er viktig i et samspill av andre kausale faktorer, sier Johnsen til Tidsskriftet.

Du kan lese artikkelen i Tidsskriftet her.

En omtale finner du i Nature

Du kan lese enda mer om undersøkelsen hos forskning.no.

Andre nyheter og fakta om hasj og marihuana finner du på FMRs temaside om cannabis.