Forbundet Mot Rusgift har merket seg at Høyre nå i forbindelse med den forestående gjennomgang av alkoholloven foreslår at Vinmonopolet skal utvide åpningstidene slik at det alltid er åpent dagen før en helligdag, som f.eks julaften, påskeaften, og også på valgdager.
 
Slik FMR ser det, er dette et helt unødvendig krav, fordi tilgjengeligheten på alkohol allerede er mer en god nok, og folk flest er også fornøyde med dagens ordning.
 
Norge er ett av de landene som har hatt en sterk økning i alkoholforbruket de siste årene, og vårt forbruksnivå har ikke ligget så høyt siden midt på 1870-tallet. Enhver ny økning i tilgjengeligheten medfører også økning i forbruk, og enhver økning i alkoholforbruk representerer en ny belastning på folkehelsen. Et forslag som dette vil sannsynligvis ha liten betydning for folk flest, men vil få negative konsekvenser for dem med et allerede høyt alkoholforbruk. Tilgjengelighetsøkninger av denne typen viser seg å ramme slike sårbare grupper hardest.
 
I en tid hvor livsstilssykdommer, deriblant alkoholproblemer, er en av de negative helsefaktorene som øker hurtigst, burde Høyre heller lansere forslag som kan bringe alkoholforbruket nedover.
 
På denne bakgrunnen tillater FMR seg å oppfordre Høyre om å trekke forslaget om flere poldager tilbake.
 
Med vennlig hilsen
Forbundet Mot Rusgift
 
Knut T. Reinås
forbundsleder