Det som synes å være felles for begge disse problemstillingene, er at skolen og myndighetene fraskriver seg ansvaret i stedet for å gripe fatt i dem. Statssekretær Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet uttaler til Mot Rusgift: "Departementet har ingen myndighet til å bestemme og endre noe som helst i forbindelse med russefeiringen." Hun er også veldig vag når hun omtaler hva departementet vil gjøre av rusgiftforebygging. Det mest konkrete er at det vil komme en oversikt over virksomme tiltak på et sentralt nettsted.

Vi er ikke fornøyd med tingenes tilstand på noen av områdene. I dette nummeret gjengir vi hovedresultatene fra en forskningsartikkel som påviser at skoleelever faktisk får mindre riktige kunnskaper om rusgifter jo lenger de går på skolen. De fleste ulykkene i russetiden skjer under alkoholpåvirkning. 18-åringene går ut fra skolen med minimal kjennskap til alkoholens virkninger. Er dette noe norsk skole kan være bekjent av?

FMR krever derfor en helhetlig satsing på rusgiftundervisning i ungdomsskolen og i videregående opplæring. Dette må inn i fagplanene som et årlig innslag. Og det må være skolen som har ansvaret.

Vi finner det også helt uakseptablet at skolemyndighetene fraskriver seg ansvar for russefeiringen.

Når skolen ikke har noe ansvar, hvem har ansvar for:

Terrordagene

Terrorsjef advarer førsteklassinger som vet at de står på terrorlisten mot å oppholde seg på skolens fellesarealer.
Konsekvenser: Regner med å få nedsatt oppførselskarakter.
Elever som ikke tør gå på skolen på grunn av sjikanering.
At terrorvirksomheten bare får konsekvenser for mobbeofrene, men ingen for mobberne.
Elever som blir hengt ut på internettsider med navn, bilde og hvorfor de skal terroriseres, med store psykiske konsekvenser for dem som blir hengt ut, men ingen konsekvenser for gjerningspersonene.

Kjøp og salg av russeutstyr på skolen

Et stort arbeid blir nedlagt av russestyrene for produsentene av russeutstyr.
Skolen legger til rette for et enormt kjøpepress.
Avslutningen på grunnopplæringen får ikke nødvendig prioritet.

Vi ønsker en slutt på dette. Vi krever at myndighetene tar tak i russeproblemet. Forbundet Mot Rusgift har – med støtte fra stiftelsen Helse og Rehabilitering – nå i tre år gjennomført et prosjekt for å forbedre russefeiringen. Årets russefeiring viser at det er mulig å få til noe – russen er slett ikke umulig – feiringen er blitt mer ansvarlig – men fortsatt gjenstår fyll, dårlig rusgiftkunnskap, pengeinteressenes inntog på skolene under russefeiringen og en majoritetsmisforståelse om at i russetiden er det meste tillatt. Det virker som om myndighetene av redsel for å bli upopulære lar tingene skure og gå. Men på den måten blir det også likegyldig hvilke politikere som inntar posisjon: De er like alle sammen. Når skal vi få politikere som viser at de tør ta ansvar, som tør foreslå at skriftlig eksamen skal legges til før 17. mai, som tør foreslå at rusgiftkunnskap skal være obligatorisk på alle trinn i ungdomsskolen og videregående skole. Politiet har tatt tak. Nå venter vi på skolemyndighetene.

Knut T. Reinås, redaktør