- Et gjennomgående inntrykk er at forretninger reserverer all kjølediskplass til drikke som inneholder 2,5-4,7 volumprosent alkohol. De alkoholsvake og alkoholfrie øl-alternativene leveres med romtemperatur, sa avdelingsdirektør Terje Jensen i Statens Helsetilsyn til Aftenposten da.

Hva skjedde etterpå?

Ølglass

Tre år senere virker denne situasjonen uforandret. Norgesgruppen, som er ansvarlig for vareinnkjøp for fem av Norges største dagligvarekjeder vil ikke ta på seg ansvaret for dagens situasjon
- Du må ringe de enkelte butikkjedene for å få svar på dette. Vi har ansvaret for innkjøp av varer, men ikke plassering av disse. Jeg mener denne saken var oppe i sommer og at bransjen ble enige om ta denne problemstillingen til etterretning, sier Kristina Johansen informasjonssjef i Norgesgruppen.

Pålegg foreslått

For å likestille alkoholsvakt og alkoholfritt øl foreslo Helsetilsynet en bestemmelse om at forretninger som får tillatelse til å selge alkoholholdig drikke skulle pålegges å disponere en like stor del av kjølediskene til alkoholsvakt og alkoholfritt øl som til øl innenfor 2,5-4,7 volumprosent. Forslaget ble ikke tatt til følge og i dag er det opp til butikkene å tilby kaldt alkoholfritt øl.

”Dette kan medføre en utilsiktet favorisering av alkoholholdige drikkevarer noe som kan føre til at forbrukerne kjøper kaldt alkoholholdig øl framfor “lunkne” alkoholsvake alternativer”, skrev Helsetilsynet videre.

Salgstall er avgjørende

Butikkene vil ikke ta ansvar for å tilby alkoholfritt øl.
- Vi burde hatt kaldt alkoholfritt øl å tilby kundene våre, og noen butikker har det, sier Tore Lovbrotte i Kiwi.

Han skylder på direktiver fra Helse- og omsorgsdepartementet når han forklarer hvorfor dette ikke er standard.
- Retningslinjene til Helse- og omsorgsdepartementet sier at vi ikke skal blande alkoholholdig øl med lettøl og alkoholfritt øl. Derfor fjernet vi lettøl og alkoholfritt øl fra resten av ølet. Kiwi er svært opptatt av å følge retningslinjene som blir gitt i henhold til alkoholsalg, sier Lovbrotte.

Han mener de allikevel gjør noe for å lage et reelt alkoholfritt øltilbud.
- I høysesongene ser vi at det går mye mer alkoholfritt øl. Da drar vi på plasseringsmessig og setter større mengder alkoholfritt øl lettere tilgjengelig i butikkene våre, forklarer Lovbrotte.

Butikkstørrelsen bestemmer

Det er størrelsen på butikkene som er avgjørende for om det blir tilbudt kald alkoholfritt øl og lettøl i butikkene.
- Vi har flere butikker som tilbyr nedkjølt alkoholfritt øl. Men i mindre butikker er ofte plassmangel et problem, og man tar da hensyn til hva kundene etterspør. Det viser seg at etterspørselen etter alkoholholdig øl er langt høyere enn alkoholfritt øl og lettøl, forklarer Knut Narvestad, informasjonskonsulent i ICA Norge.

Hvilke konsekvenser tror du mangelen på nedkjølt lettøl og alkoholfritt øl har i en kjøpssituasjon?
- Vi jobber hver dag med å optimalisere space og plassering for våre kunder. Det er ikke nødvendigvis temperaturen på øl som er styrende, mener Narvestad.

Følger norsk lov

Har ikke dagligvarekjeden et samfunnsansvar utover profitt når det kommer til å tilby et fullverdig alkoholfritt alternativ til nedkjølt øl?
- Vi er klar over det samfunnsansvaret vi har i dag. Vi har blant annet strenge rutiner på kontroll av kjøp og salg av alkohol og tobakk. Alt dette gjør vi i henhold til norsk lovgivning, sier Narvestad.

Det ser altså ut til at kun et påbud fra myndighetene kan skape reell konkurranse i et marked som ikke korrigerer seg til beste for kundenes helse. Det betyr at vi går nok en sommer i møte som hovedsakelig vil by på lunka alkoholfritt øl i parken.