Vi opplever støtten fra Avholdsfolkets Landsråd som et signal om at den samlede bevegelsen ser behovet for et tidsskrift av denne typen. Svært glade er vi også for at Norsk Læraravholdslag har vært med å stille en av sine aktive ressurspersoner til disposisjon for redaksjonen. Dette først nummeret etter "omstart" er viet forholdet for norsk rusgiftpolitikk innen rammen av EØS-avtalen. Bl.a. ser vi på Schengensamarbeidet og de konsekvenser en norsk tilslutning vil kunne få.

De nye betingelsene for rusgiftpolitikken fører til viktige endringer. Dette belyses også i to utredninger som har sett dagens lys de siste månedene; Bull-utvalgets innstilling og Landsrådets alkoholpolitiske utredning. Begge disse utredningene om norsk alkoholpolitikk kommenteres i bladet. Vi håper med dette å gi en oppdatering av den politiske utviklingen på området, slik at ingen skal falle i den fellen å tro at Norges avvisning av EU-medlemskapet sikret rusgiftpolitikken. Selv om nei-seieren ga oss det beste utgangspunktet vi kunne håpe på, er utfordringene tallrike.

Øl-salg til besvær

Høyresida i Oslopolitikken kaster Oslo ut i ei alkoholpolitisk fyllekule som selv landets største aviser rister på hodet av. Vi er svært glade for pressens og vanlig folks stillingstagen mot dette vanviddet. Mye ligger til rette for at Oslo i neste omgang kan samle seg om å føre en langt mer "edruelig" alkoholpolitikk.

Men saken har også en annen alvorlig side. Høyre og Fremskrittspartiet undergraver Vinmonopolets stilling ved å åpne for ølsalg fram til kl. 22.00. Etter EUs rettsoppfatning sees øl og vin som produkter som skal kunne konkurrere på like vilkår. Dette er også grunnlaget for at både et flertall i Bull-utvalget og Avholdsfolkets Landsråd i sin utredning ber om at det vurderes å flytte pilssalget til Vinmonopolet hvis det mer liberale ølsalget viser seg å true detaljmonopolordningen. Oslos nye åpningsbestemmelser, som innebærer at ølsalget kan fortsette 5 timer etter at Vinmonopolets butikker stenger for kvelden, kan tvinge fram en slik avklaring i nær framtid.