Er det ikke litt naivt å tro at du kan ha noen innflytelse på EUs alkoholpolitikk, eller snarere, mangel på alkoholpolitikk?

- Jo, det er kanskje det? Det er klart at jeg, som kvinne og statsborger av et land utenfor EU, ikke i utgangspunktet står fremst i rekken av lobbyister EU-byråkratene lytter til. Men samtidig føler jeg at mange dører står åpne, og at det budskapet jeg bringer fram faktisk blir oppfattet. På meg virker det som om mange har stor forståelse for de skadevirkningene alkohol fører med seg, og nærmest venter på at noen skal heve stemmen mot påstandene fra alkoholindustrien. For meg er det også viktig å understreke at jeg først og fremst er her som representant for europeiske rusgiftmotstandere, ikke som nordmann.

Vera kom til Brussel fra stillingen som generalsekretær i World Wide Fund for Nature (WWF), Norge, men er opprinnelig lærer. Hun har vært engasjert i lokalpolitikk i Asker, men har ingen bakgrunn i avholdsbevegelsen. Vi spør henne om dette er en styrke eller svakhet.

- Jeg ser faktisk på dette som en styrke. Så lenge jeg støtter hovedpunktene i programmene til Avholdsfolkets Landsråd og Eurocare, har det en verdi at jeg kommer utenfra og kan være i stand til sette spørsmålstegn ved vedtatte sannheter. Allikevel har jeg en god porsjon ydmykhet i forhold til det arbeidet disse organisasjonene har lagt ned i sin streben etter å gjøre verden til et triveligere og tryggere sted. Som lærer, lokalpolitiker, mor og medmenneske har jeg helt klart sett berettigelsen av dette arbeidet og den ideologi det bygger på.

Hva er dine viktigste oppgaver som leder av Eurocares Brusselkontor?

- Mitt arbeid for AL og Eurocare skal dekke mange områder, men jeg tror min innsats bør konsentrere seg om noen få felt. Det er viktig for meg som representant for en relativt ukjent organisasjon å gjøre miljøet her nede klar over vår eksistens. I tillegg må påvirkningsarbeid overfor EUs beslutningstakere være en åpenbar sentral oppgave. Jeg blir dessuten en lyttepost, som kan gi raske varsler til andre i Eurocare-systemet dersom det skjer noe viktig på våre arbeidsområder. Jeg skal prøve å knytte kontakter og skape allianser med aktuelle samarbeidspartnere og sette alkoholspørsmålet på dagsordenen i EU-miljøet.

Vera trekker pusten og smiler. - Klarer jeg dette skal jeg være fornøyd.

Fakta om Eurocare

I takt med integrasjonsprosessen i Europa, der EU fikk stadig større innflytelse over alkoholpolitikken i medlemslandene, oppsto det et behov for å kunne påvirke EU-systemet også for dem som ønsker en strammere alkoholpolitikk. For å få til dette var det høyst påkrevet å forene krefter, og dermed så Eurocare dagens lys. I dag framstår Eurocare som drivkraft i oppbyggingen av en folkelig allianse av rusgiftmotstandere i Europa.

  • 23 medlemmer fra 10 land. Hovedvekten av medlemmer kommer fra EU. Avholdsfolkets Landsråd er det eneste norske medlem.
  • Stiftet i 1990.
  • Administrasjon i London, kontor i Brussel.
  • Gir ut Eurocare Newsbrief, og driver den elektroniske oppslagstavla Eurocare BBS.
  • Arbeider primært med å påvirke EUs alkoholpolitikk.
  • Sentral i oppbyggingen av en såkalt "Global Alliance" for å motarbeide alkoholindustriens innflytelse internasjonalt, spesielt i den 3. verden.