Det ble et nært og hudløst møte mellom klinikksjef Leif Edgar Sivertsen fra rusbehandlingsinstitusjonen Sigma Nord, og et tyvetalls mennesker fra først og fremst helsevesenet på Hurtigrutens Hus tidligere i uka.

Hva er medavhengighet

Anledningen var ”Verdensdagen for psykisk helse”, og temaet for seminaret var såkalt medavhengighet. Det begrepet fortjener en nærmere forklaring.

- Mange pårørende har levd sitt liv gjennom rusmisbrukeren så lenge at de til slutt helt har sluttet å kjenne på sine egne følelser. Det å leve tett på en misbruker griper svært sterkt inn i både egen psyke og egen kropp, forklarte Sivertsen.

Alvorlig syk av å leve med

- Hele 96 prosent av de som lever i en tett relasjon med en rusmisbruker får psykosomatiske lidelser i en eller annen form. Urovekkende mange får problemer med rygg, arm, og nakke. De får hodepine, mage- og tarmproblemer, brystsmerter og underlivsproblemer. Medavhengighet betyr ikke at pårørende selv ruser seg, men at de rammes av den avhengigheten rusmisbrukerne lider under, forklarte klinikksjefen.

- Jeg har behandlet mange tusen misbrukere og deres familier, gjennom mer enn tyve år. Det som virkelig vekket min interesse for såkalt medavhengighet var den gangen vi tok hånd om en rusmisbruker som ”ble levert” av kona. Kona spurte om vi virkelig hadde kontroll på mannen nå. Vi svarte ”ja”, og kona gikk i samme øyeblikk inn i en akutt psykose. Hun hadde ikke noen forhistorie med psykose, eller psykisk sykdom. Det ble en vekker i forhold til hvor gjennomgripende rusmisbruk blir i forhold til omgivelsene rundt, forklarte Sivertsen.

- Uforberedt på å snakke om seg selv

- Vår erfaring er alltid at de pårørende ikke på noen måte er forberedt på at vi skal snakke om deres helse i vår behandling. De er så låst på at alt handler om rusmisbrukeren at alt annet blir helt fremmed, sa overlegen.

- Det er for øvrig en høy terskel å snakke om rusmisbruk og den påvirkning det ikke har på den som ruser seg, men altså til de som lever rundt. Når det gjelder Hadsel, hvor vi er nå, så kan vi være veldig forsiktige, og anta at det finnes 400 rusmisbrukere. Hver av disse har i snitt tre personer som påvirkes sterkt av misbruket. Dere kan selv tenke dere at tallene blir store. Og kanskje er det reelle tallet rusmisbrukere nærmere 800 enn 400. Antallet pårørende blir uansett veldig høyt, sa Sivertsen til en nikkende forsamling.

Rusmisbruk skaper utrygge barn – som blir utrygge voksne

Flere fra salen stilte gode spørsmål, og ett spørsmål som mange som erfarer rusmisbruk stiller seg er hvordan det kan ha seg at unge som har vokst opp med rusmisbruk kan ”havne i klørne” på rusmisbrukere i eget voksenliv.

- Det er kanskje ikke så rart. Unger som vokser opp slik får tåkeleggende beskjeder fra sine egne voksne. Beskjeder som ikke stemmer overens med det de selv føler, hører og ser. Det skaper usikre, forvirrede og utrygge barn – som tar dette med seg inn i voksenlivet. Når man da får seg sin første kjæreste, så kan det fort bli forhold preget av et usunt klima. Det blir sjalusi og drama, kontrollbehov, og i mange tilfeller rusmisbruk, forklarte Sivertsen.

- Fatale handlinger

- I familier med rusmisbruk er det jo ikke slik at menneskene er onde på  noe vis, men handlingene deres blir fatale, i mange tilfeller ikke bare misbrukerens handlinger, men også de pårørendes i forhold til barna. Derfor ønsker vi å kunne hjelpe hele familien, understreket klinikksjefen.

Starter selvhjelpsgrupper under veiledning

Besøket fra Leif Edgar Sivertsen fra Sigma Nord får i tillegg til teoretiske innspill til helsepersonell og pårørende også den konsekvens at det nå skal opprettes selvhjelpsgrupper for pårørende til rusmisbrukere i Hadsel. - Vi vet at det kan være vanskelig å få hjelp til dette, men som vi har sett er det åpenbart mange som trenger denne hjelpen, altså ikke bare rusmisbrukere. Vi vil veldig gjerne at folk tar kontakt med Lærings- og mestringssenteret ved Sykehuset i Vesterålen om dette, sier Reidun Grimsø til VOL.