Alkohol og sjøvett:

Mer fyll i båtlivet

Publisert 2005-07-15

Nordmenn har endret holdninger til alkohol på sjøen. I år er det bare 37 prosent som synes det er uforsvarlig å drikke alkohol i båt. OL-vinner må flytte ettermiddagstreningen fra sjøen på grunn av båtfylla.
Andelen nordmenn som synes det er uforsvarlig å drikke alkohol når man er passasjer i småbåt, har gått drastisk ned de siste ti åra, viser en undersøkelse MMI har utført for AlkoKutt.

I 1995 mente 74 prosent - tre av fire - at det ikke er forsvarlig å drikke alkohol når man er passasjer i småbåt. I år svarte bare 37 prosent at de synes det er uforsvarlig å svinge begeret til havs.

Kvinner er mer restriktive enn menn. Fire av ti mener man ikke bør drikke alkohol som passasjer i småbåt, mens bare tre av ti menn mener det samme.

Unge er mer liberale til alkohol på sjøen enn eldre. 36 prosent av de mellom 15 og 24 mener man ikke skal drikke som passasjer, mens 49 prosent av de over seksti mener det samme, viser undersøkelsen.

Du kan lese en reportasje om dette i Dagbladet. Også på Danskebåten hører fylla med. En artikkel om dette kan du lese hos Alkokutt.

OL-vinner og kajakkpadler Eirik Verås Larsen legger ettermiddagstreningen til Årungen. På Oslofjorden er det for farlig. Fulle båtførere er en av årsakene. OL-vinneren på 1000-meteren i enkeltmannskajakk fra Athen stiller seg bak kampanjen "Klar for sjøen" som Alkokutt har dratt i gang. Målet er å få ned tallet som omkommer på sjøen som følge av alkoholbruk.

- Den siste tiden har det vært svært vanskelig å trene på Oslofjorden om ettermiddagen fordi det foregår utrolig mye uvettig båtkjøring der. Selv ikke i områder som er regulert for vår type aktivitet, er det trygt å padle. Fartsbegrensningen på fem knop blir ikke overholdt, sier Verås Larsen.

Du kan lese en reportasje om dette i Aftenposten.

Alkokutts informasjonsside om båt og badeliv kan du lese her.