– Metadon ble introdusert for å forhindre overdosedødsfall. Har vi lykkes med det?

– Dette er vanskelig å si når vi ikke har de årlige overodsedødsfallene brutt ned på hvilke typer stoffer som er årsaken. Vi bør ha tallet på heroindødsfall for å kunne si om metadon har redusert antallet overdosedødsfall, for det er kun heroindødsfall metadon eventuelt redder folk fra, understreker Jean-Paul Bernard. I 2009 publiserer han artikkelen ”Metadonrelaterte dødsfall”, med utgangspunkt i et samarbeidsprosjekt med SERAF (Senter for rus- og avhengighetsforskning) og LAR-Øst.

På vei ned

Bernard kan fortelle at antallet metadondødsfall har økt kraftig mellom 2000 og 2005. Men denne økinga er proporsjonal med økinga i salget, og dermed forskrivinga, av metadon.

Mellom 2005 og 2006 finner forskerne et lite fall igjen både i dødsfall og salg. De har ikke undersøkt tall på metadondødsfall etter 2006, men regner med ett fall, fordi salget falt mellom 2006 og 2007. Årsaken er mer bruk av buprenorfinpreparatene Subutex og Suboxone.

I 2000, da LAR var et ganske nytt behandlingstilbud for heroinavhengige, med litt over 1000 pasienter, skjedde det 10 metadonrelaterte dødsfall i Norge. I 2001 var det 20 dødsfall, og det fortsatte å fordoble seg: I 2002 ble 45 døde funnet med metadon i blodet. Økinga var ikke så stor i 2003: da døde 35. I 2004 døde 55, og i 2005 60. Dette er foreløpige tall.

I følge statistikken fra Kripos døde totalt 184 personer som følge av narkotikabruk i 2005. De metadonrelaterte dødsfallene utgjorde altså litt i underkant av 33 prosent av alle narkotikarelaterte dødsfall i Norge.

Til sammenlikning sto metadonrelaterte overdosedødsfall for 43 prosent av det totale antallet overdosedødsfall i Danmark i 2005, forteller Bernard. Dette er tall fra EUs narkotikaovervåkingssenter EMCDDA.

Mye videresalg

– Hva er de viktigste årsakene til forgiftningsdødsfall med metadon?

– Det er vanskelig å si ennå. Undersøkelsen vår vil gi svar, vi er bare ikke ferdig med å samle inn data. Men det kan synes som det er med overdosedødsfall som det er i trafikken: Det er flere stoffer involvert. Det er altså snakk om en interaksjon mellom stoffer.

– Det er bare noen få, omtrent 5 av 300 personer, der det kun er funnet metadon i blodet til den døde, forteller overlegen.

– Hvor stor andel av de døde har vært med i et LAR-program?

– Det tallet har vi heller ikke klart ennå, men det ser ut som de fleste ikke har vært Lar-pasienter. Metadon er tilgjengelig på gata, og videresalg er et problem.

Gatemetadonet kan også være import fra andre land, men Kripos rapporterer så lave tall på metadonbeslag at det ikke er sannsynlig at det er hovedkilden.

Forskerne er rett og slett usikre på hvor metadonet kommer fra, medgir Bernard, og han er bekymret for dette salget.

– Faren for overdose på metadon er større når en bruker det sporadisk. De som bruker det på denne måten har ikke bygget opp en tilsvarende toleranse som de som bruker det regelmessig under kontrollerte forhold.

I Norge har ikke dødsfall relatert til buprenorfin vært undersøkt, men dette er rapportert i både Finland og Frankrike. Og det er som med metadon: dødsfall forekommer først og fremst når stoffet kombineres med andre dempende stoffer som for eksempel alkohol og benzodiazepiner.

Buprenorfin har farmakologiske egenskaper som gjør at faren for overdose er mindre enn metadon. Men stoffet er forholdsvis nytt i Norge og det er forska lite på det. Det er dermed vanskelig å fastslå hvilke problemer som følger og vil følge i kjølvannet av dette stoffet.