Øystein Djupedal

Det var nok ment å være morsomt, men har utviklet seg til rå terror. Mange "stygge" historier har vi hørt, særlig fra dem som er blitt mobbet. Med egen handlingsplan mot mobbing i skolen skulle en tro at denne aktiviteten hadde gått ut på dato. Men det har den ikke. Sjikaneringen har bare funnet nye veier, med langt større konsekvenser enn mange kan ane.

Henges ut på Internett

Mens det tidligere ble distribuert lister over hvem som skulle terroriseres, er Internett nå den nye kanalen, med fullt navn og bilde og angitt grunn for at den enkelte skal plages. Karakteristikkene kan være så krenkende at vi ikke vil nevne dem.

Ikke alle skolene er klar over det som foregår. I og med at det skjer utenfor skolens område, og fordi skolen angivelig ikke har noe ansvar for russefeiringen, får denne aktiviteten ingen alvorlige konsekvenser for dem som står bak terroren.

Men for dem som blir mobbet får det store konsekvenser, både fysiske og psykiske. Når elever ikke lenger tør møte opp på skolen på grunn av trakassering fra russen, må det være en ren ansvarsfraskrivelse når skolen uttaler at den ikke har myndighet til å stoppe det.

Kidnapping

Kidnapping er også med på terrorlisten. Den som skal kidnappes blir tatt med i en russebil, kjørt til et øde sted og fratatt penger og mobiltelefon. Da har terroraktivitetene utviklet seg til kriminalitet, og det kan bli politisak ut av det. Men er skolen totalt uten ansvar for at slikt blir organisert i skoletiden? I VG onsdag 10. mai 2006 advarer russens ”terrorsjef” i Sandefjord førsteklassinger som vet at de står på terrorlisten mot å oppholde seg på skolens fellesarealer. Nedsatt oppførselskarakter kan kanskje bli følgen av hans oppdrag. Er det en tilstrekkelig straff, tatt i betraktning hvilke store konsekvenser handlingen kan få for andre? At dette ikke angår skolen er vanskelig å fatte.