Overdosedødsfall i Norge

Debatten om overdoser er unyansert og delvis basert på manglende kunnskap. Hvorfor har ikke Norge for lengst gjort som Portugal?

STORT PROBLEM: «Ordningen i Portugal er interessant, og Norge kan lære av hvordan narkotikaproblemet blir møtt der. Det bør imidlertid vises forsiktighet når det gjelder å tilskrive nedgangen i overdosedødsfall til én type politikkendring alene», skriver kronikkforfatterne. 


Foto: Jacques Hvistendahl
STORT PROBLEM: «Ordningen i Portugal er interessant, og Norge kan lære av hvordan narkotikaproblemet blir møtt der. Det bør imidlertid vises forsiktighet når det gjelder å tilskrive nedgangen i overdosedødsfall til én type politikkendring alene», skriver kronikkforfatterne. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den norske debatten rundt overdoser er unyansert og delvis basert på manglende kunnskap. Et kritisk blikk på norsk narkotikapolitikk er viktig, men kritikken kan gjøre mer skade enn gagn om man overforenkler og bare viser deler av helheten.

Har norsk narkotikapolitikk spilt fallitt? I beste sendetid forrige helg fokuserte NRK på Norges høye tall for overdosedødsfall. Vinklingen var at norsk narkotikapolitikk er styrt av moralisme og strenghet. Som motpol ble kursendringen i Portugal omtalt og tallenes tale var tilsynelatende klare: Norge hadde 246 narkotikadødsfall i fjor. Portugal hadde 13.

Hva har egentlig skjedd i Portugal?

Portugals narkotikapolitikk har i lengre tid blitt brukt som et eksempel til etterfølgelse. Det vises til at ulike indikatorer på narkotikabruk peker i positiv retning, etter at landet i 2001 innførte en ny ordning for personer som blir tatt for bruk og besittelse av mindre mengder narkotika.

Første gang en person blir tatt for å eksperimentere med stoff, gis det bare informasjon om farene ved narkotika. Gjentatt bruk kan straffes med sivilrettslige sanksjoner, som samfunnstjeneste eller bøter. Etablerte brukere med avhengighetsproblemer får tilbud om behandling og sosialfaglig oppfølging i oppnevnte nemnder, ikke straffeforfølgning. Ifølge norske medier, flere politikere og andre som har besøkt landet, har disse endringene hatt en utrolig bra effekt på narkotikaproblemene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.