Årets tema er narkotikastatistikk. Her har en samlet det som antakelig finnes av statistiske opplysninger om narkotika, både i norsk og nordisk sammenheng. Dette gjelder tall både fra kriminalstatistikk, forbruk av legalt forskrevne narkotika og trygdestatistikk. I tillegg er det med data fra behandlingsfeltet. Det er også gjengitt data fra de årlige intervju-undersøkelsene blant ungdom, både i Oslo og fra landet som helhet. En lengre artikkel av professor Ragnar Hauge ved SIFA oppsummerer på en god måte den narkotikapolitiske utvikling i Norge etter krigen, og forklarer variasjoner i statistikken begrunnet med lovendringer og endringer i praksis i politi og påtalemyndighet. De fleste tabelloverskrifter og innholdsfortegnelsen er gjengitt på engelsk.

Den delen av statistikkpublikasjonen som kanskje er mest mangelfull, er institusjonsstatistikken. Her har en basert seg på ufullstendige opplysninger fra Statistisk Sentralbyrå, og mangler sammenlignbare data før 1989. Her har SSB en jobb å gjøre.

En kunne ellers ønske seg en internasjonalt sammenlignbar statistikk over narkotikaproblemer i land også utenfor Norden, men forstår at dette i øyeblikket ikke er tilgjengelig.

"Rusmidler i Norge" er nå den autoritative statistikkpublikasjonen på rusgiftområdet i Norge, det er en unik samling av statistiske opplysninger. Det er ingen selvfølge at en slik samling finnes. I en periode hvor SSB bygger ned sin statistikkvirksomhet på feltet, får vi være glade for at det finnes andre organer som ser sitt ansvar.

Heftet er gratis, og kan bestilles fra:
Rusmiddeldirektoratet
Postboks 8152 Dep.
0033 Oslo
Tlf. 02-11 05 55