Produsent:
Olweus-gruppen,
HEMIL-senteret, Universitetet i Bergen, Christiesgt. 13, 5015 Bergen
Telefon: 55 58 28 08 Faks: 55 58 84 22
E-post: reidar.thyholdt@psyhp.uib.no
Internett: http://www.uib.no/psyfa/hemil/mobbing/

Trinn:
Hele skoletiden

Pris:
Avhengig av antall skoler I kommunen og antall deltakere ved hver skole. Se informasjonen som er lagt ut på Internett.

Innhold:
Oppretting av samordningskomite
Utnevning og skolering av nøkkelpersoner
Organisering av pedagogiske samtalegrupper
Kurs for skolens ansatte og oppfølging v/instruktør/veileder
Arbeid med klassemiljø

Beskrivelse:
Programmet er svært omfattende og berører alle ved skolen. Det krever et forpliktende samarbeid med de skolene som skal være med. Opplegget følger en fast struktur som er vesentlig for at det skal virke. Programmet er utviklet og evaluert ved Universitetet i Bergen og er anbefalt fra departementet.

Ressurskrav:
Tid til deltakelse i de forskjellige gruppene. Tid i klassen til arbeid med relaterte tema. Tid til å arbeide med aktuelle saker. Kan bli opp til 50 timer pr ansatt i innføringsfasen, og noe mindre når programmet er i gang på skolen.

Kommentar:
Den faste strukturen og de forpliktende avtalene som programmet bygger på, er nødvendig for at det skal få den gode effekten det har. Selv om programmet er rettet mot problemet mobbing, har det vist seg at det har en forebyggende effekt også på andre områder som kriminalitet og rus. Det viktigste signalet programmet og evalueringen gir, er vel at for at et program for forebygging skal virke optimalt, må skolen ha en klar strategi, og planer som gjelder for hele skolemiljøet og skoleløpet. I tillegg må alle være involvert i gjennomføring av planene, og brudd på avtaler må få konsekvenser.