"Dette er en konsekvens av at politiet prioriterer å ta bakmenn for innførsel og distribusjon, fremfor å ta den enkelte misbruker for besittelse og bruk" opplyser Politidirektoratet.

Politimester i Oslo Anstein Gjengedal bekrefter at man ikke lenger bruker så mye krefter på å ta den enkelte bruker.

- Vi driver ikke og graver så mye i lommene etter brukerdoser, det er nok riktig. Samtidig har vi en kraftig økning i antall grovere saker, sier Gjengedal, som legger frem sine egne årstall på torsdag.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch ønsker å drøfte den kraftige nedgangen i antall narkosaker med politimestrene. - Vi har vært tydelig på at en avkriminalisering er uakseptabel, sier Busch til Aftenposten.

- Det er åpenbart at en så kraftig nedgang i antall saker sier noe om politiets innsats på dette området. Vi har ikke på noen måte sagt at det skal være stor oppmerksomhet rundt småsaker - innsatsen mot de store må prioriteres. På den annen side har vi vært tydelig på at avkriminalisering er uakseptabelt. Her må man finne en balansegang. Bruk av narkotika er straffbart, og det har politikerne gitt sin tilsutning til, og da kan man ikke lukke øynene til denne type kriminalitet, sier Busch.

Du kan lese Politidirektoratets melding om nedgang i kriminaliteten i fjor her.

Du kan lese to artikler om dette i Aftenposten her og her.