Jeg har tillatt meg å gjennomgå de ulike partienes programmer, og kan med en gang konstatere at der står det lite om forebygging, litt om kontrollpolitikk, mye om behandling og rehabilitering, og ingen ting om rusgiftforskning og internasjonalt rusgiftarbeid.

Jeg tror likevel, ut fra programmene, at vi kan vente oss endringer etter valget, avhengig av hvilke partier som får overtaket, og vil nevne noen av dem.

Vin i butikk?

Fremskrittspartiet og Venstre sier ja til dette, mens Høyre sier ja til det i kommuner hvor det er langt til nærmeste vinmonopolbutikk. Kr.F og de rødgrønne sier nei. Rødt sier også nei, mens Miljøpartiet de grønne (MDG) ikke nevner dette, men sier de vil fortsette å regulere alkoholomsetningen strengt.  Blir de rødgrønne fortsatt i regjering, blir det ingen vin i butikk, men dersom de borgerlige vinner, vil dette bli svært aktuelt. Alt vil da avhenge av hvor stort gjennomslag KrF får i regjeringsforhandlingene, som eneste parti på borgerlig side med et klart nei til dette.

Maksimal skjenketid fra kl. 03.00 til kl. 02.00?

Regjeringen foreslo dette i sin Soria Moria-erklæring, men ville ikke foreslå det for Stortinget før SIRUS hadde forsket på virkningen. Det har SIRUS gjort, og konkludert med at en slik endring ville føre til betydelig mindre vold. Men av Stortingspartiene er det bare KrF og SV som går inn for dette. Det er altså lite sannsynlig at det vil bli noen endring, uansett valgresultat.

Skal vi fortsatt ha sprøyterom?

Høyre og Kr.F vil ikke ha sprøyterom. Venstre og SV vil både ha sprøyterom og tillatelse til å røyke heroin i lokalene. Rødt, AP og FrP sier ja til sprøyterom, mens SP og MDG ikke sier noe. Skulle de borgerlige vinne valget, vil dette bli ett av diskusjonspunktene. Om kjøttvekta får bestemme (sannsynligvis Høyre og KrF i flertall i en borgerlig regjeringskonstellasjon) vil sprøyteromsloven bli opphevet. Den rødgrønne regjeringen har samlet videreført sprøyteromsordningen, og også sendt ut på høring et forslag om å tillate heroinrøyking i lokalene. Skulle de rødgrønne beholde makten, vil sannsynligvis status quo bli opprettholdt, dvs. at sprøyterommet i Oslo fortsetter, og at det blir tillatt å røyke heroin der.

Heroinassistert behandling?

Fremskrittspartiet, Høyre og Kr.F sier nei til å inkludere heroinassistert behandling i LAR. Det samme sier Arbeiderpartiet, men der vet vi at det er delte meninger. Venstre, SV og MDG sier ja. SP og Rødt sier ingen ting. Blir det borgerlig valgseier, er det lite trolig at det blir gjort noe forsøk med heroinassistert behandling. Fortsetter de rødgrønne er det godt mulig at saken kommer opp igjen i løpet av neste stortingsperiode.

Avkriminalisering?

Dersom vi med avkriminalisering mener avskaffelse av fengsel og bøter for besittelse av brukerdoser av illegale rusgifter, så er Høyre, FrP og KrF på borgerlig side klart imot, mens Venstre er for. På rødgrønn side er Arbeiderpartiet og Senterpartiet imot, mens SV er for. Av «utenforpartiene» går MDG inn for avkriminalisering, mens Rødt ikke eksplisitt sier de er for avkriminalisering, men sier at de ønsker seg alternativer til tradisjonell straff for narkotikalovbrudd. Blir det borgerlig valgseier, vil det ikke bli noen avkriminalisering av narkotikalovbrudd. Det blir det sannsynligvis heller ikke om de rødgrønne fortsetter.

Konklusjon

De dominerende partiene på borgerlig side er patente når det gjelder en restriktiv narkotikapolitikk, men liberale i alkoholpolitikken. De dominerende partiene på rødgrønn side er restriktive i alkoholpolitikken, men mer liberale når det gjelder narkotika. Det er sannelig ikke greit å velge ut fra rusgiftpolitiske kriterier. Men Kr.F. kommer best ut dersom en både vil ha en restriktiv alkoholpolitikk og en restriktiv narkotikapolitikk.