Rusmiddeldirektoratet ei vaktbikkje

Rusmiddeldirektoratet ble opprettet fra 1.juli 1988 ved en reorganisering av arbeidet både på alkohol og narkotikaområdet. Direktoratet har spilt en viktig rolle i kampen mot både legale og illegale rusgifter i det norske samfunnet de tre siste årene. Og arbeidsfeltet har hatt relevans både for helse og sosialpolitikken og for politikken på en rekke andre områder.

For meg ser det ut som om arbeidet mot rusgifter har blitt styrket de siste årene. I en tid hvor "ytringsfriheten" misbrukes for å tvinge alkoholreklame inn på norske TV-skjermer, har det vært godt å ha Rusmiddeldirektoratet som vaktbikkje. I dagens situasjon hvor EØS-avtalen tvinger Norge til å slutte med vår restriktive politikk ovenfor legemidler og hvor det ser ut til at det blir vanskelig å opprettholde Vinmonopolet, er det viktig å ha offentlige organer som bekjemper alkohol-liberalismen fra EF-tilhengerne. Når den EF-positive avisa Dagbladet i tillegg kjører en ren reklameserie for metadon som vidundermedisin for alle narkomane i Norge, er det viktig å ha motekspertise tilgjengelig.

En del av oss som arbeidet med narkotikaspørsmål, var til å begynne med tvilende til om det var rett å legge ned Sentralrådet for narkotikaspørsmål for noen år siden. Jeg synes utviklingen har vært positiv de tre siste årene og min konklusjon i dag er klar: Rusmiddeldirektoratet bør i dag bestå som eget fagdirektorat under Sosialdepartementet.