Utspillet fra politiet kommer etter at ei russejente i helga var nær ved å miste livet etter å ha blitt forgiftet av det som trolig var GHB.

Jentas mor er svært lettet over at alt gikk bra med datteren.

– Det spørs hvordan dette hadde gått hvis venner ikke hadde tatt vare på jenta mi. Da hadde hun ikke levd i dag, sier jentas mor, Ann-Kristin Nyborg, til avisen Glåmdalen.

Falt i koma

Fredag kveld falt jenta i koma etter å ha blitt dopet ned under russeslippet på Kongsvinger.

Jenta ble kjørt til sjukehuset i Kongsvinger med ambulanse og tilstanden var en periode kritisk – ettersom 18-åringen fikk pustestans.

– Jeg håper alle og særlig russen tar lærdom av det som har skjedd, sier moren og roser russekullet for å være flinke til å ta vare på hverandre.

18-åringen hadde ifølge Glåmdalen tatt et par øl og en rusbrus hun selv hadde kjøpt og skal ikke ha vært synlig beruset da hun gikk seg en tur på festområdet fredag kveld.

Da hun kom tilbake til russebilen hun er med på, virket hun fjern og sovnet. En stund etter forsøkte vennene å vekke henne. Da hadde hun pustevansker og ambulansen ble tilkalt.

Jentas mor opplyser overfor Glåmdalen at det mest sannsynlig er snakk om en GHB-forgiftning. I kombinasjon med alkohol kan dette stoffet være livstruende.

– Vi har foreløpig ikke satt i gang noen formell etterforskning i denne saken. Vi har gjort noen forundersøkelser, og fra russemiljøet er vi blitt gjort kjent med at det finnes narkotiske tabletter i omløp blant enkelte i årets russekull.

Advarer mot fatale følger

Det sier politistasjonssjef i Kongsvinger, Bjørn Berntsen.

Han legger til at det skal dreie seg om ecstasy-tabletter.

– Blander man dette stoffet med inntak av alkohol, kan det få fatale følger. Det advarer vi mot på det sterkeste, sier Berntsen til Glåmdalen.

Han legger ikke skjul på at politiet ut fra tidligere erfaringer vet at det har forekommet bruk av kokain og amfetamin blant russen.

– Hva som ligger til grunn for den aktuelle hendelsen der en jente kollapset og havnet på sykehus, og hvilket stoff det dreier seg om, kan vi foreløpig ikke si noe detaljert om. Men ettersom vi har fått indikasjoner på at det er narkotika i omløp blant enkelte av årets russ, er det viktig å få avdekket om det er tilfelle og hva det dreier seg om, slik at vi kan få advart våre unge, sier Berntsen.