Zürich utviser stoffavhengige

Et forsøk fra Zürichs byregjering på å redusere narkotikasalgets illegale natur ved de facto å tillate det i en park midt i byen har slått feil. Lokale styresmakter ønsket å holde stoffsalg og -bruk ute av de omliggende boligområdene ved å ha det under kontroll i et sentralt område av byen. De hadde fulgt råd fra en narkotikaekspert som hevdet at det ikke er stoffene i seg selv som skaper problemer, men narkotrafikkens illegale natur. Der Spitzplatz (Sprøytespissplassen) bak Nasjonalmuseet ble overlatt til de tunge stoffbrukerne, mens byen skaffet alt fra gratis sprøyter og nåler til medisinsk hjelp og rådgivning. Men antallet stoffavhengige svulmet opp fra fra noen få hundre til 25 000, mellom 12 og 40 mennesker måtte livreddes av medisinske team hver dag, og det var 81 stoffrelaterte dødsfall i parken i 1991. Byen har nå besluttet å utvise stoffavhengige som ikke har fast bopel i byen.

(The Journal,April/Mai 1992)


Profitt - den sterkeste dop

"Forslag om legalisering av narkotikasalg og bordellvirksomhet er utslag av en kultur der ord som "menneskeverd" og "solidaritet" er kamuflasjeredskaper, og der profitt er en avhengighetsskapende dop. Når det norske samfunnet nå definitivt har lagt uskyldsperioden bak seg, og vi beveger oss inn i hardere, klassedelte tider, skal vi merke oss hvor menneskeforakten først stikker hodet fram og blir programfestet".

(Terje Mosnes i Dagbladet 1, juni 1992)


Delte ut en halv million sprøyter i 1991

Miljøetatens sprøytebuss i Oslo delte ut nærmere en halv million sprøyter i 1991, en 30 prosents økning fra året før. Hver måned blir det delt ut 40-50 000 sprøyter. Det deles ut i gjennomsnitt 13,5 sprøyter pr. besøk. Bussen hadde i 1991 365 630 besøk. Bare 11,3 prosent av brukerne returnerte brukte sprøyter til bussen. Prosjektleder Kjell Erik øye ved Miljøetaten tror ikke nødvendigvis at den sterke økningen i sprøyteutdeling innebærer flere stoffbrukere. Det kan også skyldes at flere bruker flere sprøyter hver, sier han. Han bekrefter at også idrettsfolk er blitt en stor brukergruppe. Kriminalsjef Truls Fyhn hevder at den store omsetningen av sprøyter skaper nye brukere, og går inn for nedleggelse av hele tiltaket. - At miljøetaten delte ut en halv million sprøyter på markedet i fjor, bidro i sterk grad til økt fare for andre - spesielt barn. Vi får stadig meldinger om at sprøyter oppdages på lekeplasser for barn, sier Truls Fyhn.

(VG 7. april 1992)


Sjekk alkoholforbruket

85 prosent av alle voksne nordmenn drikker alkohol. Forbruket er svært skjevt fordelt. 8 prosent av alkoholbrukerne drikker opp halvparten av alkoholen alene. Mange alkoholbrukere kan ha et helseskadelig høyt alkoholforbruk, selv om de hverken opptrer overstadig fulle eller kommer ut for ulykker i påvirket tilstand. Faregrensen for et slikt forbruk beregnes av enkelte eksperter til å være ca. 13 alkoholenheter (AE) i uka for menn, og 9 alkoholenheter for kvinner. Drikk aldri mer enn 4 alkoholenheter om dagen, sier ekspertene.

1/2 fl. Lettøl  =  0,5 AE 
1/2 fl. pils    =  1,0 AE 
1/2 fl. export  =  1,5 AE 
1/1 fl. bordvin =  6,0 AE 
1 glass bordvin =  1,0 AE 
1/1 fl. hetvin  =  8,0 AE 
1 glass hetvin  =  1,0 AE 
1/1 fl. 40 % br.vin =  20,0 AE 
1 drink br.vin  =  1,0 AE 
1/1 fl. 60 % br.vin =  30,0 AE

Fotball-EM 1

"Hva kan gjøres for å redde stumpene av det som framfor noe har stått som folkets idrett? At svenskene åpnet ølslusene, var en tabbe. I frykt for å provosere tørste fotballsupportere, satte svenskene opp sine øltelt. I stedet skulle de ha fulgt eksemplet fra VM i Italia for to år siden, hvor salg av alkohol på kampdagene var forbudt i arrangør-byene og i områdene rundt. For selv de mest liberalistiske tilhengere av fri flyt av alkohol må se den klare sammenhengen mellom alkoholomsetning og den vold vi nå har fått demonstrert i Stockholm og Malmø. I Italia unngikk man det som nå har utspilt seg i Sverige".

(Leder i Arbeiderbladet 19/6-92)


Fotball-EM 2

"At svenskene valgte å servere mjød foran EM-kampene var en megatabbe. Under Italia-VM var det i hvertfall alkoholforbud kampdagen. Her oppfordres det til å drikke alkohol. Ølteltene i EM-byene er en oppfinnelse like vanvittig og meningsløs som atombomben".

(Tom Dahl Frøshaug på reportasjeplass i Arbeiderbladet 19/6-1992)


Fotball-EM 3

(Ingen treng å ha same meininga to dagar på rad)

"Dejlige, sjarmerende Danmark. Med en matchvinner kalt opp etter et dansk øl-bryggeri, John "Faxe" Jensen".

"Det ble Danmark. Det ble Faxe. Og intet passer bedre enn at fyren som har samme kallenavn som "leverandøren av øl til det danske folk" - Faxe - avgjorde for Danmark. De danske roliganer, titusener av smilende, dejlige dansker på Sjælland, Fyn og Jylland tok en ekstra "Faxe Fad" i natt." "Sånn ble Faxe noe mer enn dejligt øl i Danmark. Den ene er grønn og slukker tørsten. Den andre var enda et strå sterkere i går. "Faxe" Jensen, som har vært en typisk "ølkjører" på den danske midtbanen, slo plutselig til som målscorer".

(Tom Dahl Frøshaug på reportasjeplass i Arbeiderbladet 27/6-1992)