I alle år, inntil de siste ti, har den videregående skolen forsøkt å være skole. Det har skjedd ved at standpunktkarakterer ikke har vært satt før skriftlig eksamen tar til. Det var prøver til siste stund, og elevene måtte konsentrere seg om skolen istedenfor russefeiringen.

Da jeg gikk på gymnaset, var det til og med tre skriftlig-/muntlige prøver etter 17. mai! Nå ser det ut til at det blir mer og mer vanlig ikke å gi prøver i mai måned.

Russefeiringen har seiret over skolens mening og innhold! Den skriftlig eksamen har vært lagt både før og etter den 17. mai. Det vanligste har vært to norske stiler før 17. mai, og linjefagene etter. Å legge hele eksamen før den 17. mai vil bety russefeiring hele mai og juni til skolens slutt. Helt meningsløst!

Er den videregående skolen til for russefeiringens skyld eller for kunnskapstilegnelsens skyld?

Lytt til russen selv. I 2005 ble 3844 russ stilt spørsmål om russeferiring. 52 prosent sa at de brukte mindre tid på skolearbeidet som resultat av russefeiringen. 37 prosent mente de var dårligere forberedt. 29 prosent svarte at det var for mye festing.

Min oppfordring til skolene er at de fortsetter med å være skole, og ikke et oppholdssted for russen når den finner det for godt å være tilstede. Og til myndighetene: Legg deler av eksamen før den 17. mai og deler etter. Bruk skoleåret!

Til russen: Når siste eksamensdag er over, er det tid for feiring! Se til våre naboland. Der festes det etter at skolen er slutt.

Jeg er helt enig med lederen i Tønsbergs Blad 18. mai i år:
”Et russeopplegg som nærmest innbyr til svekket skoleinnsats og ditto fremtidsmuligheter, kan ikke være noen verneverdig tradisjon”.