Gjennom sine årlige analyser av ca. 5000 blodprøver fra politiet, de fleste tatt i situasjoner der det har vært mistanke om rusgiftpåvirket kjøring, har FHI fått et godt innblikk i hvilke rusgifter som er i omløp i Norge. Det ble i fjor i en del tilfeller også påvist syntetiske cannnabinoider, noe som også samsvarer med beslag gjort av politi og tollvesen. Det var også flere mediaoppslag om bruk av slike stoffer.

FHI besluttet derfor å gjennomføre et pilotprosjekt for å forsøke å kartlegge omfanget av bruk av syntetiske cannabinoider («spice»).

Pilotprosjektet varte i tre uker fra midten av november 2011, og til sammen 320 blodprøver ble analysert. De blodprøvene der politiet hadde mistanke om bruk av narkotika eller rusframkallende legemidler ble analysert for et bredt utvalg av varianter av syntetiske cannabinoider, i tillegg til FHIs ordinære analyseprogram. Det ble påvist «spice» i 11 blodprøver, det vil si i ca 3% av prøvene som ble analysert. De positive prøvene kom fra politidistrikter i 5 forskjellige fylker på Østlandet, Vestlandet og i Nord-Norge. FHI tror derfor at «spice» er i omløp i rusgiftmiljøer over hele Norge.

Til sammen seks ulike spice-varianter ble påvist. Men i samtlige positive prøver var det også andre rusframkallende stoffer i tillegg til spice, som ulike benzodiazepiner, amfetaminer og vanlig cannabis.

De syntetiske cannabinoidene påvirker hjernen på samme måte som vanlig cannabis, men har en langt kraftigere virkning. På internasjonal basis er det syntetisert flere hundre «spice-stoffer» fordelt på flere klasser.

De fleste har sikkert psykoaktiv effekt, og da ligner virkningen på THC. Forklaringen er binding til samme reseptorer i hjernen. De syntetiske cannabinoidene er rusgifter med tilhørende farer ved bruk, men det ser ut til at påvirkning av hjerterytmen er høyere enn for THC, og at den hallusinogene effekten er kraftig- selvfølgelig ved høy dosering.

To av de stoffene som er påvist hittil i Norge, først og fremst JWH-018 og AM-2201, ble tatt inn på narkotikalisten ved årsskiftet.

Omsetningen foregår mye via internetthandel, og ellers i tradisjonelle kanaler. «Spice» er sannsynligvis kommet for å bli – slik som andre narkotika. Cannabis har vært regulert internasjonalt i 100 år og amfetamin og metamfetamin i 40 år, men bruken og beslagene øker. Men lovreguleringer kan bidra til å bremse veksten. En prosedyre for raskere å kunne ta slike stoffer inn på narkotikalisten er ønskelig.

Terminologi:

  • Cannabis – fellesnavn for stoffer fra hampeplanten cannabis sativa/indica
  • Cannabisharpiks – hasj
  • Marihuana – tørkede toppskudd/hunnblomster fra hampeplanten
  • THC-Delta-9-Tetrahydrocannabinol (det mest psykoaktive stoffet i hampeplanten)
  • CBN, CBD m.fl.: Andre naturlig forekommende cannabinoider i planten
  • Syntetiske cannabinoider – «spice», «syntetisk hasj», kjemikalier i pulver- eller tablettform som virker på «cannabisreseptorene i hjernen».

Kilder: Folkehelseinstituttet og Kripos.