Ikke alle gleder seg like mye når høysesongen for cuper og idrettsarrangement står for døra. Idrett uten alkohol arbeider i disse dager med en ny kampanje rettet mot større idrettsarrangement for barn og unge. Kampanjen handler om at det er viktig med fristeder fra alkohol. Særlig for barn som har opplevd alkoholens skadevirkninger på nært hold.

– Vi tenker at noen soner bør være alkoholfrie, og at idretten absolutt bær være en av disse. Nesten hvert tiende barn i Norge har minst en forelder som sliter med alkohol. I et idrettslag vet en sjelden hvem disse barna er. Dersom foreldre, trenere eller andre voksne tar frem alkoholen på kvelden under en cup i sosialt samvær, kan det gjøre alle barn utrygge. Men spesielt de som i hverdagen opplever mye vondt som følge av alkoholproblematikk, sier prosjektleder for Idrett Uten Alkohol, Gro Anette Fanebust.

Gro IUA.jpg

Gro Anette Fanebust, prosjektleder for Idrett uten alkohol.

Plakat kampanje.jpg

Gutten som fronter kampanjen er 11 år gamle Simen Leander Kittang fra Knarvik utenfor Bergen.

Drahjelp fra lagene

Idrett uten alkohol ønsker å nå ut til cup-arrangører, idrettslag og foreldre med en liten påminnelse om at arrangementene skal være barnas fristed. Kampanjen blir sluppet nå i vår, like før høysesongen for cuper og andre idrettsarrangement for barn og unge.

  • Vi tror alle idrettslag vil kunne stille seg bak at disse idrettsarrangementene skal være en arena for barna, fri fra de voksnes alkoholvaner, sier Fanebust, som håper kampanjen blir en tankevekker.

For å nå ut til flest mulig får Idrett uten alkohol hjelp fra Edru Livsstil sine lokallag.

  • Vi har utfordret hvert lokallag til å velge ett idrettsarrangement i sitt område der barn og unge samles til å fronte Idrett uten alkohol sin kampanje i 2017, forteller Fanebust.

Flere lokallag har allerede stilt seg positive og kampanjemateriell kan alle som ønsker å fronte kampanjen hente på IUA sine hjemmesider, www. idrettutenalkohol.no. Her finnes både bannere, plakater og materiell til sosiale medier som kan benyttes fritt.

Barna fortjener en friplass

Fanebust sier at tanken bak kampanjen er at «et bilde sier mer enn tusen ord».

  • Når vi ser et trist barn skjer det noe med oss. Vi vil at barnet skal ha det bra, og begynner å tenke på hvordan vi kan hjelpe det, forklarer hun.

Gutten som fronter kampanjen er 11 år gamle Simen Leander Kittang fra Knarvik utenfor Bergen. Han er selv aktiv i idrettslag, og ble først usikker da han ble spurt om å fronte kampanjen.

  • Jeg var først redd for noen skulle tro at mine foreldre drakk mye alkohol, siden det skulle være historien til gutten på bildet. Men så tenkte jeg på at de barna som faktisk opplever akkurat dette, fortjener en friplass fra alkoholen, sier Simen Leander.