Kvinnekropp

KSAN ble startet i 1943 som en partipolitisk og religiøst uavhengig paraplyorganisasjon, og består i dag av 28 landsomfattende kvinneorganisasjoner i Sverige. Også de ulike partienes kvinneorganisasjoner er medlemmer. De spørsmålene det er tverrpolitisk enighet om er de man jobber med. Arbeidsområdet er alkohol, narkotika og avhengighetsskapende legemidler. KSAN er ingen avholdsorganisasjon, men jobber for å redusere rusgiftskader.

I utgangspunktet var man opptatt av mennenes alkoholproblem, men har nå gått over til å være opptatt av kvinnenes egne problemer.

Det er to grunner til å fokusere spesielt på kvinners rusgiftproblemer: dels det fysiske - vi kvinner tåler mindre alkohol før vi blir beruset, vi får fortere skader og blir forterer avhengige. Dels har det også en sosial dimensjon, vi kvinner blir lettere tynget av skyldfølelse og skam, ikke minst fra oss selv. Man føler at det er et større avvik å møte en alkoholberuset kvinne enn en full mann. Kvinner med alkoholproblemer blir ofte forlatt av sin mann, mens kvinnene ofte forblir hos mennene sine når de får problemer. Kvinner behøver også egne behandlingsopplegg i institusjoner, hvor frihet fra menn kan være et gode. KSAN forsøker å drive opinionsdanning. Man gjennomfører informasjonskampanjer, konferanser og seminarer, og utgir sitt eget informasjonsmateriell rettet mot kvinner. Organisasjonen driver også en rekke prosjekter, bidrar til studievirksomhet og utdanning, følger og støtter forskning og samarbeider med myndigheter og andre organisasjoner. Dette samarbeidet går også utenfor Sveriges grenser, både i Norden og i Europa.

De prosjekter KSAN har vært opptatt av tar utgangspunkt i kvinners spesielle sårbarhet.
For eksempel et prosjekt om graviditet, amming og alkohol.
Jordmorforbundet er medlem i KSAN, og man har utarbeidet materiell om alkohol og graviditet/amming. Materiellet er ment som et informasjons- og samtalegrunnlag i grupper av gravide kvinner, og som skal evalueres av Ørebro universitet. KSAN sier at man ikke skal drikke noe under graviditeten. En svensk jordmor, Mona Gøransson, har forsket og påvist at svenske kvinner drikker ganske mye under graviditeten. Kvinner venter ofte lenge før de får barn, og da har de ofte allerede velutviklede alkoholvaner. Dette alkoholforbruket fortsetter under svangerskapet og man tenker ikke på hvilke konsekvenser det kan få. Det er viktig å ha et slikt materiale, fordi det har vist seg at det ikke er så enkelt for jordmødre og helsesøstre å ta opp alkoholspørsmål med de gravide. Evalueringen skal være fullført i 2006.

"Bella, Grus och Glitter" er et prosjekt som tar sikte på å drive forebygging innen jentegrupper. Man ønsker å styrke unge jenters beredskap i forhold til mange ting som kan inntreffe, for eksempel til å motstå drikkepress. Man har utviklet metodemateriell for ledere av disse gruppene, og prøver å innarbeide interaktive metoder som påvirker holdninger, skaper grunnlag for refleksjon og endrer atferd.

"Bella, Stormens Öga" er et tilsvarende materiale for kvinner på høgskolenivå, om selvstendighet og avhengighet. Man drikker ganske mye alkohol på høgskolene, og dette materialet er et forsøk på å komme inn i studentjentenes hverdag med en diskusjon om alkohol. Det er et metodisk samtale- og diskusjonsmateriale for unge kvinner i gruppe.

"Bella Bilist" er et tilsvarende materiale som er utviklet for å brukes overfor kvinner som tar kjøreopplæring. Dette skjer i samarbeid med Sveriges Trafikskolors Riksförbund. Hensikten er å mobilisera en normal kontaktflate for jenter og unge kvinner til et rusgiftforebyggende arbeid.

Frihet - er et prosjekt om foreldre, rusgifter og kriminalitet. Frihet - fungerer egentlig som et skriverkurs for kvinner. Hensikten er å styrke mødre med rusgiftproblemer i fengsler, anstalter og behandlingsinstitusjoner. KSAN fortsetter med metodeutvikling for å nå flere grupper.

Christina Petterson gjennomgikk også en rekke andre prosjekter, og mente at erfaringene med et kvinnespesifikt nettverk var gode. En rekke spørsmål ble reist fra tilhørerne, deriblant også spørsmålet om man ikke burde få et tilsvarende nettverk i Norge. Representanter for Forbundet Mot Rusgift ga uttrykk for at FMR ville lodde stemningen blant norske kvinneorganisasjoner, med sikte på å etablere et tilsvarende norsk kvinnenettverk på rusgiftområdet.

Kan du tenke deg å bidra? Kontakt FMR på post@fmr.no