Forelskelse

 

  • Forelskelse gjør deg euforisk og kan gi deg en svevende følelse, som om du går på skyer.
  • Alle sansene blir forsterket når den du er forelsket i er i nærheten:
  • personens berøring er elektrisk, øynene er mer intense og vedkommende lukter bedre enn andre.
  • Man får mindre behov for søvn.
  • Man kan miste matlysten.
  • Trangen til å se, røre ved eller snakke med den man elsker øker i så stor grad at den blir vanedannede.
  • Hvis man er atskilt i en periode, kan man oppleve abstinenssymptomer som angst og depresjon.
  • Forelskede har redusert aktivitet i de områdene av hjernen som er knyttet til depresjon og frykt.

Kilde: Ung.no

 

En forelskelse kan svekke vurderingsevnen og impulskontrollen, slik rusgifter også kan. Selv om forelskelse er både sunn og naturlig, kan man også ende opp med å gjøre ugjennomtenkte ting. For de fleste unge er uttrykket "fylla har skylda" ganske kjent, men hva med "forelskelsen har skylda"? Plutselig må man bare ha hverandre der og da, prevensjon eller ikke. Hvordan være føre var? Hva slags prevensjonsmidler anbefales unge par?

- Toril Nygard, gynekolog ved Smestadgynekologene i Oslo, anbefaler en hormonell metode av en eller annen sort. P-pillen har vært det store i 25 år nå og revolusjonerte unge kvinners seksualliv da den kom. Fra før hadde man spiral, men de tidligste spiralene man hadde egnet seg ikke for kvinner som ikke hadde født. Virkestoffene som finnes i p-piller kan nå tas som pille, plaster eller vaginalring, forteller Toril Nygard.

Ved korrekt bruk av p-pille trenger man ikke bekymre seg for graviditet når man har et aktivt sexliv. Men en undersøkelse gjennomført av Janssen-Cilag viser at tre av fire kvinner svarte at de har glemt å ta p-pillen. En av fire anslo at de glemte den en gang i måneden.

P-ringen I løpet av de siste årene har det heldigvis kommet alternativer til de som ikke ønsker å måtte huske å ta piller hver dag til en bestemt tid. Plaster, implantat, sprøyte og vaginalring tilbys nå som alternativ. Har man en travel hverdag og ønsker minst mulig heft ved bruk av prevensjonsmiddel, stikker p-ringen seg ut som et veldig praktisk alternativ. Det trengs ikke assistanse fra helsepersonell for å bruke den, intervallene er lengre før man må bytte ring enn for plaster og den er ikke synlig slik som plasteret. Men hva er en vaginalring?

- En vaginalring gir samme virkning som piller, men ved bruk av vaginalring absorberes stoffene mer jevnt og man trenger mindre av virkestoffene, det tilsvarer en halv p-pille, forteller Nygaard.

En p-pille skal tas til et bestemt tidspunkt hver dag og kan gi redusert beskyttelse ved diaré og oppkast, dette slipper man ved bruk av p-ringen. NuvaRing er laget av et mykt elastisk materiale, og inneholder hormonene østrogen og progesteron.

- Den skal sitte inne i tre uker, så tar man den ut og setter inn en ny etter en uke. Det gir den samme sikkerheten som ved pillebruk. Hvis man er vant til tamponger, så går det helt greit å bruke denne ringen. Men vi anbefaler den ikke til jenter som ikke bruker tamponger, forklarer Nygaard.

- Personer som har hatt mye blodpropp i familien bør ikke bruke p-pille produktene. Disse kan bruke moderne spiraler, understreker Nygaard. Så kanskje det er mulig å forebygge negative virkninger av kjærlighetsrusen ved å ta noen forholdsregler før blodet begynner å bruse. Det finnes i alle fall metoder.