visjon-400.jpgVisjon:

FMR vil arbeide fram mot et samfunn hvor hverken alkohol eller andre rusgifter er dominerende innslag i samværs- og kulturlivet.

Formål 

  • Forbundet Mot Rusgift er en rusgiftpolitisk organisasjon, som gjennom sitt arbeid vil trekke enkeltmennesker, faggrupper, organisasjoner og partier med i kampen for å skape en rikere, rusgiftfri kultur, et tryggere samfunn og en styrket velferd for alle. Det er en oppgave for FMR å mobilisere enkeltmennesker til å ta ansvar for seg selv, for samfunnsutviklingen og for sin egen og samfunnets framtid. FMR som frigjøringsprosjekt handler om å gi samfunnsaktørene kjennskap til hvordan ulike rusgifter påvirker og fordreier muligheter til sunn livsutfoldelse som vil gå på bekostning av ens evne til å forbedre egne og andres samfunnsvilkår. Gjennom bevisstgjøring og refleksjon er målet å kunne se hva som hindrer oss i å finne nye alternative måter å tenke og handle på. FMRs aktiviteter bygger på prinsippet om totalt avhold fra alkohol og andre rusgifter, som en del av det sosiale ansvaret FMR mener det er naturlig for medlemmene å ta.
  • FMR vil arbeide for en alkoholfri kultur, hvor alkoholbruk knyttet til samvær med barn, til trafikk, arbeidsliv, idrett og organiserte fritidsaktiviteter ikke forekommer.  FMR vil arbeide for at den alkoholfrie befolkningssektoren skal bli så stor som mulig. FMR vil arbeide for å bryte drikkepresset i kulturen og i nærmiljøene, og sikre retten og muligheten til en alkoholfri tilværelse og aktiv deltakelse i samfunnslivet for alle som ikke kan, tør eller vil bruke alkohol. FMR vil spre opplysning om alkohol som den mest skadelige rusgiften i samfunnet, og bidra til å forebygge at unge mennesker begynner å eksperimentere med og bruke alkohol.
  • FMR vil arbeide for et narkotikafritt samfunn. «Et narkotikafritt samfunn» er en visjon om et samfunn hvor stoffbruk forblir en uakseptabel adferd og et marginalt fenomen. Det blir en målestokk som den førte narkotikapolitikken kan vurderes i forhold til. I tillegg er det uttrykk for et optimistisk menneskesyn: Stoffavhengige har selv ressurser til, sammen med gode hjelpere, å kjempe seg ut av avhengighet og destruktiv livsførsel og over i en rusgiftfri tilværelse. Familier, nabolag, organisasjoner og andre nettverk har, sammen med myndighetene, beredskap og vilje til å holde de narkotiske stoffene ute av sine omgivelser og sin samværskultur. Forbruket av og etterspørselen etter narkotika i den vestlige verden er den faktor som muliggjør den økonomiske kriminaliteten og de uholdbare tilstandene i produsentlandene. Narkotikabruk er derfor også et alvorlig etisk spørsmål. Det vises for øvrig til FMRs narkotikapolitiske program.
  • FMR vil arbeide for en restriktiv bruk av beroligende og søvngivende medikamenter fordi det pågår en stor, skadelig og feilaktig bruk av disse medikamentene. 
  • FMR vil motarbeide bruken av anabole og androgene steroider – dopingstoffer – og støtter et forbud mot omsetning, innehav og bruk av slike stoffer.
  • FMR vil arbeide for behandlings- og rehabiliterings­tilbud til dem som har pådratt seg alkoholproblemer eller problemer med narkotika eller andre avhengighetsskapende kjemikalier, inklusive dopingstoffer og sniffemidler, samtidig som vi vil mobilisere alkohol- og stoffavhengige til å gå inn i behandling med sikte på å bli rusgiftfrie. FMR vil arbeide for å engasjere pårørende, kolleger og andre til å inngå i rusgiftfrie, solidariske nettverk, til støtte for personer som har vært i eller er under behandling for rusgiftavhengighet, eller som har sluttet med rusgifter på egen hånd, og som trenger hjelp til å forbli rusgiftfrie. Familie­klubber, selvhjelpsgrupper, pårørendegrupper og avholdsorganisasjoner er gode eksempler på slike nettverk.  

 

Spørsmål:

Er visjonen klar og lett forståelig? Er dette en for svak visjon? Burde det ha vært noe i retning av «et rusgiftfritt samfunn»?

I det generelle formålet omtaler FMR seg som et frigjøringsprosjekt. Hva syns du om det?

Her nevnes også «sosialt ansvar», som bl.a. inkluderer avhold fra alkohol og andre rusgifter. Syns du dette hører hjemme i et formål for organisasjonen?

I formålet på alkoholområdet nevnes «en alkoholfri kultur». Burde det heller vært «et alkoholfritt samfunn»?

Her nevnes også at den «alkoholfrie befolknings­sektoren» skal bli så stor som mulig. Hva syns du om dette som et mål for samfunnets alkoholpolitikk.

I formålet på narkotikaområdet sies det at målet er «et narkotikafritt samfunn». Hvorfor skal man ha et slikt formål på narkotika­området, når man ikke har tilsvarende for alkohol?

Programmet omtaler så vidt søvngivende og beroligende medikamenter. Burde målsettingen vært mer offensiv, for eksempel «en kraftig reduksjon i bruken av berolgiende og søvngivende medikamenter»?

Syns du formålet om anabole og androgene steroider hører hjemme i formålet i et
prinsipprogram om rusgifter?

Er du enig i vektleggingen av rusgiftfrihet som mål for behandling og rehabilitering.

Er det riktig å nevne selvhjelpsgrupper og rusgiftfrie nettverk i denne forbindelsen.

Send dine reaksjoner til post@fmr.no