Det europeiske overvåkningssenteret for alkoholmarkedsføring (EUCAM) står bak undersøkelsen, skriver danske Kristeligt Dagblad.
I alt 9032 14-åringer i Tyskland, Nederland, Polen og Italia, like mange gutter og jenter, har svart på spørreundersøkelsen.
Jo flere TV- og nettreklamer for alkohol tenåringene så, desto mer sannsynlig var det at de hadde drukket seg fulle i løpet av de neste 30 dagene.
EUCAM-studien er den første som kartlegger hvilken effekt TV- og internettreklamer for alkohol har på unge.
Vil forby alkoholreklame
Da undersøkelsen ble lagt frem i oktober i fjor, foreslo 71 europeiske forskere flere tiltak for å begrense drikkingen i EU.
– Vi betrakter undersøkelsens resultater som så overbevisende at alle former for kommersiell kommunikasjon om alkohol bør forbys (...) Vi er bekymret for at våre regjeringer ikke gjør nok for å redusere skadevirkningene av alkohol, heter det i forskernes manifest.
Hovedforskeren bak undersøkelsen, nederlandske Avalon de Bruijn, er krystallklar:
– Unges drikkevaner er tett forbundet med visuell markedsføring. Når de ser alkoholreklamer er de mer tilbøyelige til å begynne å drikke, til å drikke mer og å drikke oftere, konstaterer han.
- LES OGSÅ: Fritt frem for alkoholtørste barn
- LES OGSÅ: Frp vil oppheve skjenketidene
(Saken fortsetter under videoen)
HARDT FOR AVHOLDSUNGDOM: Unge som ikke drikker alkohol, har dobbelt så stor sjanse for depresjon, og hele tre ganger så stor sjanse for å få angst. Det viser en ny norsk undersøkelse.
Stor gjennomslagskraft
Forskerne er selv forbauset over hvor stor gjennomslagskraft reklamen har.
– De unge er ikke klare over hvor stor innflytelse reklamene har på dem. De tror at de forholder seg kritiske og ikke lar seg påvirke, men det gjør de, sier Avalon de Brujin.
I gjennomsnitt drakk en tenåring i Europa 5,1 liter ren alkohol i 2011. Danske ungdommer drikker mest, med 9,7 liter ren alkohol, mens finske ungdommer tar andreplassen med 7,5 liter.
Norsk ungdom drakk i snitt 4,23 liter ren alkohol i 2008, det siste tilgjengelige statistikkåret i databasen hos Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus).
– Spiller på fellesskap
Alice Grønhøj, forsker i markedsføring ved Aarhus Universitet er ikke i tvil om at alkoholreklame påvirker de unge.
– Alkoholreklame promoterer en bestemt livsstil, som spiller på at unge gjerne vil være del av et fellesskap, sier Grønhøj til Kristeligt Dagblad.
– Reklamene inneholder jo ikke rasjonelle argumenter om hvordan drikken er satt sammen. Det er de følelsesladde virkemidlene, hvor man ikke bruker mye bevisst hjernekapasitet på å avkode reklamen, forklarer hun.
Denne uken la forskere ved Universitetet i Oslo frem en undersøkelse om norske ungdommers alkoholvaner. Den viste at ungdom som ikke drikker alkohol, har dobbelt så stor sjanse for å bli deprimerte enn de som drikker.
- LES OGSÅ: Klarer du to uker uten alkohol?