Psykiatere i sentrale storbyområder hevder at cannabis er en viktig medvirkningsfaktor i opp til 80 prosent av schizofreni-tilfellene. Psykiatrispesialister stålsetter seg nå for å møte den økningen i cannabisproblemet som nedgraderingen av cannabis vil føre til, fordi denne omklassifiseringen, som betyr at besittelse av cannabis ikke lenger vil føre til umiddelbar arrestasjon, feilaktig blir oppfattet som en forsikring om at cannabis er trygt å bruke.

 

At cannabis er en medvirkende årsak til schizofreni er dokumentert i flere studier, inklusive en longitudinell studie av skolebarn i New Zealand, som nå er voksne. Her fant man at unge som brukte cannabis ved 15 års alder hadde tre ganger så stor risiko for å utvikle schizofreni.

I en svensk studie av førstegangsrekrutter i Sverige og en tilsvarende studie i Amsterdam har man funnet at risikoen for schizofreni øker med 700 prosent hos personer som bruker cannabis.

Robin Murray, professor ved the Institute of Psychiatry og rådgivende psykiater ved the Maudsley Hospital i London, som selv har deltatt i omfattende forskning på cannabis og mental helse, sier i et intervju med the Times, at dette er nå problem nr. 1 for mentalhelsetjenesten i de sentrale byområdene. I Sør-London har forekomsten av psykoser fordoblet seg siden 1964. Dette stiller store krav til helseressursene. Ikke bare er det psykiatripasienter som ikke ville ha vært innlagt om de ikke brukte cannabis, men bruk av denne rusgiften reduserer også mulighetene for tilfriskning. Pasienter som viser framgang i behandlingen, går tilbake til gatene og møter sine gamle kompiser igjen, begynner å bruke cannabis igjen, og får tilbakefall.  

Murray, som i og for seg ikke har innvendinger mot den forestående nedgraderingen, mener likevel at den mentale helsefaren som følger med bruken av cannabis, er undervurdert og burde opplyses bedre.

Du kan lese en omtale av saken i The Guardian her.

En artikkel om cannabis og psykiske skadevirkninger av den svenske psykiateren Jan Ramstrøm kan du lese her.

Les mer om cannabis på FMRs temasider om hasj og marihuana.