VeidingDet har tatt litt av de siste årene, og det er disse toppene politimesteren nå vil til livs. Dette var også bakgrunnen for møtet. Han understreker flere ganger at det ikke er selve russefeiringen han vil bekjempe, men de episodene hvor loven brytes og folks sikkerhet står i fare.

Unødvendige ressurser

Politi i hele landet bruker hvert år mye ressurser på russefeiring. I 2007 hadde politiet i Asker og Bærum 160 oppdrag i forbindelse med avviklingen av russefeiringen. I 2008 økte dette tallet til 237. Oppdragene varer alt fra en halvtime til 6-7 timer. I tillegg vil det i forbindelse med hvert oppdrag komme inn alt fra ti til 1000 telefonhenvendelser til politiet.

– Det sier seg selv at det går med altfor mye ressurser i løpet av de tre ukene russefeiringen varer, sier Veiding. – Det kommer mange henvendelser om støy, at publikum ser at festene tar av, urinering og forsøpling.

På russefeiringens siste dag omkom en 21 år gammel gutt da han ble påkjørt av en russebuss. Ei jente fra regionen ble alvorlig skadet i løpet av russetiden. – Nå er det nok, prisen for festen har blitt for høy, forteller Veiding. Han er oppriktig bekymret og har flere mulige tiltak han mener kan gjennomføres.

Foreldre på banen

– For det første, og dette er viktig, så må foreldrene komme mer på banen. Selv om poden har fylt 18 år betyr ikke det at man kan slutte å følge med på hva han/hun bedriver tiden sin med. Man kan ikke overlate dette ansvaret til skole og politi, sier Veiding. – Når man er atten år er man lovbestemt voksen, men mange russ jeg har møtt på virker ikke særlig voksne. En del er faktisk nærmere barnestadiet, forteller han opprørt.

Begrense kåringer

– Vi har fått en tettere dialog med skolene her og vi ønsker blant annet å begrense antall kåringer (ulike kåringer for russebussene på skolene). Vi kommer til å fastsette bestemte datoer og kommunehelsetjenesten vil kontrollere støynivået. Det vil si at støynivået ikke skal overstige 100 desibel, som også er det nivået de har på Tryvann. Dersom man bryter denne grensen to ganger, vil bussen bli stengt, forteller han og legger til at dette naturligvis vil medføre en del støy for naboer, men at det skal være et nogenlunde akseptabelt nivå.

Russebussene

– Bussene er ikke bare negativt. Blant annet så har alle erfarne sjåfører som kjører de rundt. På russebilene er det stort sett russen selv som kjører rundt, og de fleste har ikke hatt lappen i mer enn et års tid. Men det trengs et strengere regelverk, sier Veiding. – Bussene er ikke registrert som rullende festlokaler og denne bruken er et problem. Det er ikke slik det skal være.

Eksamenstid

Veiding forteller at russefeiringen i Asker og Bærum i dag varer en 22-23 dager, og han mener at skolene kan begrense denne tiden med en uke ved å få russen til å starte en uke senere.

Et annet alternativ her mener politimesteren vil være å ha eksamen før 17. mai slik det var før i tiden. – Da vil russen være ferdig på skolen til 17. mai og klare for feiring. Russen har alltid vært en viktig del av 17. mai feiringen, og vi ønsker at det skal være en positiv feiring rundt denne dagen. Men de siste årene ser vi stadig færre russ på 17. mai fordi de ligger hjemme og sover. De er helt utslitt etter all festingen. Ved å starte feiringen på 17. mai vil russen være blide og opplagte og festen vil forhåpentlig smuldre litt mer opp av seg selv, forteller politimesteren.

Privat eller offentlig ansvar

Kunnskapsdepartementet mener russefeiringen er et privat ansvar og har ingen ting med det offentlige å gjøre, men når feiringen blir et problem blir det ikke da det offentliges ansvar?
– Den private feiringen er i utgangspunktet ikke vårt problem, men når det begås straffbare handlinger er det politiet som må ta seg av dette og problemet blir da offentlig, sier Veiding. Det offentlige har også noe ansvar i forbindelse med at det gjerne må til en god del tillatelser for at festene kan avvikles.

– Det er også dessverre slik at når noe er et problem her i Asker/Bærum og Oslo-området karakteriseres dette av politikerne som et lokalt problem, men når det er et problem på små steder rundt om i landet blir dette karakterisert som et nasjonalt problem. Derfor er vi veldig glade for at Agdestein engasjerer seg i denne saken. Vi trenger folk til å trykke på sentralt, forteller Veiding.

TV2 hadde i vår en programserie om aktuelle samfunns- spørsmål, kalt ”Landstinget”. Under sendingen den 21.05. tok en russemamma opp russefeiringen som problem. Hun hadde gruet seg fordi hun synes utviklingen av feiringen hadde utartet de siste årene. Professor Per Fuggeli, som også deltok, var meget positiv til russefeiring i sin nåværen- de form. Debattlederen kommenterte at vi i år hadde hatt en dødsulykke. Til det svarte Fuggeli at det var helt forferdelig, men med tanke på at det er 30 – 40.000 russ, var risikoen meget liten. I Asker og Bærum har en dette året opplevd flere tragiske ulykker i forbindelse med russefeiringen. Det har vært noen episoder i tidligere år også, nå mener politi- mesteren at nok er nok. Politi i Oslo