- Forslaget koker ned til at det også skal bli tillatt å røyke heroin i sprøyterom. Foreløpig finnes det ett sprøyterom i Norge, i Oslo, og forhåpentligvis blir det ikke flere. I sprøyterommet settes det i dag 70-80 doser daglig, mens det antagelig settes rundt 10-12 000 doser andre steder i Oslo hver dag. Sprøyterom har ikke hatt noen dokumentert effekt pø overdosedødeligheten. Det vil det heller ikke ha om det blir tillatt å røyke heroin der.

- Tankegangen bak forslaget er også feil, sier Reinås. Det er svært vanskelig å få en injiserende stoffbruker til å gå over til røyking, fordi røyking krever mer heroin pr. dose for å få tilnærmet samme effekt. Derfor er det som regel sånn at folk som røyker heroin, og dem er det noen av, etterhvert går over til åinjisere, for å få mest mulig kick for penga. Forslaget tyder derfor på for liten innsikt i stoffavhengiges situasjon.

- Forslaget om legalisering av heroinrøyking, og den debatten som skapes,  bidrar til å ufarliggjøre heroinbruk. Heroinrøyking er også skadelig og avhengighetsskapende. Paradoksalt kan derfor forslaget bidra til å skape en økt bruk av heroin i Norge, og på sikt også flere som injiserer, og flere overdoser, sier Reinås.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Kontaktperson: Knut T. Reinås, forbundsleder i Forbundet Mot Rusgift, tlf.97595548