I 30 år har 40-åringen vært på kjøret, de siste ti på Plata i Oslo. Når avrusningen var over, skulle han videre til Mørk gård og seks måneders behandling. Trodde han.
Kontrabeskjeden kom tirsdag. Helse Sør omgjorde vedtaket mitt. Det var ikke penger nok, sier han.
Claes ble sint. Det samme ble ledelsen på Vestfoldklinikken. Torsdag gjorde Helse Sør ny helomvending, og sa at han skulle få gjesteplassen på Mørk likevel.
Jeg kan ikke få sagt hvor jævlig dette er. At systemet tar folk på denne måten, har tatt livet av mange av vennene mine. Denne gangen tror jeg rett og slett de har prøvd å dra en spansk en. Når de skjønte at det ble bråk, ombestemte de seg, sier Claes.
De færreste rusgiftavhengige orker å slåss. En annen pasient på Vestfoldklinikken fikk den samme beskjeden som Claes. Det blir ingen behandling. Nå håper han på kontrabeskjed. Foreløpig har han ikke hørt et ord.

Bymisjonen er også bekymret. Etter rusreformen, der helseforetakene overtok ansvaret for behandling av rusgiftavhengige, har antallet søknader om behandling eksplodert. Samtidig må Helse Sør spare penger. Mange penger.
De rusgiftavhengige er i ferd med å bli en salderingspost. Saken til Claes er et godt eksempel på at dette er en sparereform, og lite annet, sier daglig leder for Bymisjonen i Tønsberg, Kjell Håkon Andersen.
Han frykter at lange køer og sparekniv vil få alvorlige konsekvenser for rusgiftavhengige som er innstilt på å komme seg ut av avhengigheten.
Hvis du tror at du har behandlingsplass, og at alt er bra - for så å få motsatt beskjed rett i trynet, er det lett å falle rett ut på gata igjen, sier han.
Du kan lese mer om denne saken i Tønsbergs Blad.

Stortingsrepresentant, Inga Marte Thorkildsen (SV) reagerer med sinne på hvordan rusgiftavhengige behandles etter rusreformen. Nå vil hun ta opp saken med helseministeren. Det kan du lese om her.

Organisasjonen «Fagrådet innen Rusfeltet i Norge» har beregnet at landet under ett mangler 463 millioner kroner til rusbehandling.

136 millioner er knyttet til den økte etterspørselen av behandling og innføring av pasientrettigheter for rusgiftavhengige, og 100 millioner er knyttet til de økte kvalitetskravene i Rusreformen

I tillegg kommer 112 millioner bare til å opprettholde driften på 2003-nivå, mens 27 millioner er knyttet til drift av bygg som står ferdig i løpet av 2004. I Helse Sør og Helse Vest kommer det i tillegg 77 millioner i utgifter i 2004 til ferdigstillelse av nybygg til behandlingsformål.

Etter det Fagrådet har brakt i erfaring mangler Helse Sør 39 millioner, Helse Vest 18 millioner, Helse Midt 38 millioner og Helse Nord 24 millioner på driftssiden i 2004.

Også Helse Øst hadde en underfinansiering til rusgiftsektoren på ca. 55 millioner kroner, men dette er blitt dekket opp ved en bevilgning fra foretakets generelle driftsramme, for å opprettholde institusjonsdriften på fjorårets nivå.

Her kan du lese at Forbundet Mot Rusgift har krevd en milliard i tilleggsbevilgning til rusgiftsektoren.