Advokat Fredrik Sejersted fra regjeringsadvokaten argumentere i retten for innføring av monopol på spilleautomater i Norge. Norge hevder at et monopol er med på å begrense antall spilleavhengige.

– For første gang i historien har Norge et betydelig sosialt problem knyttet til spill. I dag har vi rundt 70.000 spilleavhengige i Norge, sa Fredrik Sejersted.

Norsk Tipping overtar driften av samtlige spilleautomater i Norge fra 1. juli.

Det er konsekvensen av dommen i EFTA-domstolen onsdag, som fastslår at et spilleautomatmonopol i Norge ikke er i strid med EØS-avtalen.

Dommen gir dermed full seier til den norske stat, og setter et endelig punktum for en mangeårig strid rundt driften av spilleautomater i Norge.

Nordmenn brukte 38 milliarder kroner på regulerte pengespill i 2006. Spilleautomater står for en vesentlig del av dette.

*Lotteritilsynet anslår brutto omsetning på spilleautomater i 2006 til 22,9 milliarder kroner, en nedgang på 5 milliarder kroner fra året før. Årsaken til reduksjonen er forbudet mot å bruke sedler.

*Netto spilte nordmenn bort 5,2 milliarder kroner på spilleautomater i 2005.

*71.000 nordmenn lider trolig av alvorlig spilleavhengighet..

*Automatloven (2002) skulle gi bedre kontroll med spilleautomatene ved at Norsk Tipping fikk monopol på driften. Hensikten var å begrense antall automater og samtidig innføre en mindre «aggressiv» type automater.

*Loven er ennå ikke iverksatt. Årsaken er at automatbransjen gikk til sak mot staten. Automatbransjen vant i tingretten men tapte i lagmannsretten.

*Saken ble påkjært til Høyestrerett og ble også brakt inn for EFTA-domstolen etter at NOAF (Norsk Lotteri- og Automatbransjeforbund) hadde klaget den norske stat inn for EFTAs overvåkingsorgan ESA for brudd på EØS-avtalen. *Høyesterett besluttet å utsette sin behandling til EFTA-domstolens dom forelå.

*Regjeringen har utsatt automatforbudet til 1. juli 2007.

(Kilder: Lotteritilsynet, Regjeringsadvokaten, NOAF og EFTA-domstolen) (ANB-NTB)

 - EFTA-domstolens støtte til spillemonopol i Norge er gledelig. Domstolen anerkjenner monopolordninger som redskap for å verne om nasjonale interesser, i dette tilfellet hensynet til folkehelsa, sier generalsekretær i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan, Anne-Karin Kolstad i en pressemelding.

Actis ønsket i utgangspunktet et totalforbud av gevinstautomater av hensyn til de spilleavhengige og deres pårørende. Kolstad forventer nå at kulturminister Trond Giske ser nærmere på enerettsmodellen til Norsk Tipping før de får lov til å begynne å trille ut automatene. Hun mener det er viktig å begrense tilgjengeligheten til automater.

 – Vi trenger ikke 10 000 nye automater for å erstatte dagens automater. 5000 holder lenge. Dessuten må alle automater inn i egne, bemannede spillehaller, blant annet for å kunne overholde aldersgrensebestemmelsene, påpeker Kolstad.

Hun mener også at det må settes klare regler mot gevinstautomater i dagligvarebutikker og på skjenkesteder samtidig som seddelforbudet må opprettholdes. Kolstad vil videre at man reduserer automatenes attraktivitet ved å sette et tak på gevinster på kr 200.

- Når vi nå får automatmonopol, må kulturministeren også sørge for at bingoautomatene omfattes av samme regelverk som andre automater. Det er ingen grunn til at man skal kunne ha private operatører bare for bingoautomater, sier Kolstad.

Forbundet Mot Rusgifts leder, Knut T. Reinås, sier at et spilleautomatmonopol er et stort steg framover, men spilleavhengighet vil fortsatt være et problem, så lenge spilleautomater i stort omfang finnes, sier han. Spilleavhengighet har mange likhetstrekk med andre avhengighetsformer, og det store antall spilleavhengige vi har i Norge, vil være en belastning for seg selv, sine nærmeste og samfunnet i mange år framover.

Du kan lese mer om dommen hos siste.no og hos Actis.

Mer om spilleavhengighet kan du lese i Tidsskriftet Mot Rusgift.