Flere av de private institusjonene som har avtaler med Helse Øst sliter i dag med lavt belegg, noe som skyldes at Helse Øst ikke har hatt penger til å kjøpe plasser ut over det som det er avtale om, samtidig som pasienter står i kø for å komme inn på slike ad hoc-plasser. Mange institusjoner har vært urolige for at en konkurranseutsetting av institusjonene ville føre til en dreining fra sosialpedagogiske langtidstilbud til medisinskorienterte korttidstilbud, etter at de gamle avtalene som var overført fra fylkeskommunene, nå er sagt opp.

 

I Nyhetsbrevet fra Helse Øst heter det:
" Fremgangsmåten ved ny avtaleinngåelse avhenger av statusen til aktørene på markedet, om de kan betegnes som ideelle eller kommersielle. Myndighetene har åpnet opp for midlertidig unntak fra EØS- kravet om anbudsrunder i forhold til ideelle aktører. Helse Øst RHF er i ferd med å kartlegge statusen til de private aktørene i forhold til dette.

Helse Øst RHF ønsker å benytte seg av det midlertidige unntaket, dersom det er mulig. Samtidig er det viktig å beholde konkurranseelementet. Helse Øst RHF vil derfor uansett lyse ut konkurransen offentlig og be om å få sendt inn tilbud på definerte tjenester. Dette for å sikre åpenhet om prosessen og best mulig avtaler, til beste for pasientene.

Helse Øst RHF har definert noen viktige områder hvor vi ønsker å styrke tilbudet. Dette gjelder blant annet tilbudet til pasienter med dobbeltdiagnostikk og ungdom. Vi ønsker også å øke kapasiteten på akuttbehandling og utredning.

Helse Øst RHF vil i prosessen sørge for at alle private aktører får lik anledning til å konkurrere. Vi vil legge vekt på å styre fremdriften av anskaffelsesprosessen slik at de private avtalepartnerne får rimelig tid til å utarbeide tilbud, og foreta omstillinger av driften på bakgrunn av eventuelle endringer i avtalene.

Helse Øst RHF legger i sin vurdering vekt på å beholde og videreutvikle gode avtaleforhold."

Det er kanskje mange som lurer på hva Helse Øst nå egentlig vil gjøre. Det blir kanskje ikke så mye klarere etter å ha lest dette.

Nyhetsbrevet fra Helse Øst kan du lese her.