Regjeringserklæringen behandler rusgiftområdet under overskriften "Sosialpolitikk", og nevner alle tiltak der, mens det ikke omtales under overskriften "Helse og omsorg", til tross for at all behandling av rusgiftavhengige nå foregår i spesialisthelsetjenesten, mens forebygging, habilitering og omsorg i hovedsak er kommunenes oppgave.

Den kommende regjeringen omtaler rusgiftfeltet på følgende måter under headingen:

"Habiliterings- og behandlingstiltak for rusmiddelavhengige"

Her gis følgende beskrivelse av behov og kommende aktiviteter:

"Innenfor rusomsorgen er det behov for å styrke kapasiteten både når det gjelder forebygging, behandling, oppfølging, rehabilitering, omsorg og ettervern. Det vil være behov for en rekke nye tiltak slik som lavterskel ressurssentra, arbeidstreningsplasser, boligtilbud med bemanning, motiveringsklinikker, oppfølgings- og oppsøkingsstillinger i kommunene. Tiltak på feltet må også omfatte behandlings- og rehabiliteringstiltak i kriminalomsorgen og særlige tiltak for kvinner.

God kvalitet i behandlingen av rusmiddelavhengige krever raskere hjelp og samhandling mellom mange ulike nivåer, inkludert tiltak som reduserer nyrekrutteringen av rusmiddelavhengige. Det er også helt nødvendig å styrke det forebyggende arbeidet.

Regjeringen vil sikre rusmiddelavhengige tilgang til raskere hjelp på alle nivåer i behandlings- og habiliteringskjeden, og sørge for at alt av behandlingstilbud kvalitetssikres.

Regjeringen vil:
• utforme en nasjonal forpliktende opptrappingsplan for rusfeltet, for å samordne og forsterke innsatsen overfor rusmiddelavhengige.
• gjennomføre tiltak for styrking av habiliteringstiltak overfor rusmiddelavhengige.
• bygge ut ettervernet - bolig, utdanning/jobb, hjelp til økonomistyring/gjeldsslette.
• etablere en garanti om rask behandling for rusmiddelavhengige under 23 år.
• redusere ventetida for tilgang til deltagelse i opplegg for metadon/subutex (LAR) og sikre at de som gis slik behandling også får sosialfaglig oppfølging.
• snarest sikre finansieringsordninger for opplæring som er knyttet til de private rusbehandlingsinstitusjonen.
• styrke og videreutvikle tiltak for domfelte. 
• gjennomgå finansieringsordningene for ulike behandlingstilbud.
• gi økonomisk støtte til pårørendesenter."

 

Om forebygging sies det lite, men under overskriften "Kriminalpolitikk" sies det i alle fall:

"Når over 60 prosent av voldskriminaliteten begås i alkoholrus, er det viktig å fastholde en restriktiv ruspolitikk."

Hva dette innebærer i praksis gjenstår det å se. Mest vekt er det i regjeringserklæringen lagt på å gjøre innsats overfor dem som allerede har et rusgiftproblem, mens beskrivelsen av de forebyggende tiltakene ikke er særlig detaljerte. Men i kriminalpolitikkavsnittet sies det også: "utvide bruken av samfunnsstraff særlig for yngre lovbrytere. Vi vil styrke rusbehandlingstilbudet i og utenfor fengslene, styrke ettervernet og gjennomgå situasjonen for nye domfelte under 18 år."

 

Du finner den nye regjeringens erklæring her.