600.000 dør
I november 2005 viste en rapport fra WHO at alkohol dreper 600.000 europeere årlig. 55.000 av disse er mellom 15 og 29 år. (Aftenposten 30.09.05)
Skjenkesteder doblet
Fra 1990 til 2006 er antall skjenkesteder i storbyene i Norge doblet. Besøker du ett nytt utested hver dag i Oslo, vil du bruke nesten tre år på runden.
I 2006 fantes det 2.049 skjenkesteder i de fem største byene i landet. For 16 år siden var tallet 1.032. Det viser en gjennomgang av kommunenes forvaltning av alkoholloven, gjort av Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). I 1990 var det totalt 4.574 skjenkesteder med kommunal bevilling i Norge. Ved utgangen av 2006 var antallet økt til 7.267. Går vi enda lenger tilbake, viser statistikken at antallet er tredoblet fra 1980. Fra år 2000 har antall skjenkesteder som har lov til å skjenke alkohol med 60 volumprosent, økt med 37,2 prosent.
Liberal politikk
SIRUS-rådgiver Hege Cecilie Lauritzen mener økningen i stor grad skyldes kommunenes alkoholpolitikk.
- Jeg tror mye av grunnen er at de fleste kommunene fører en liberal alkoholpolitikk. Færre kommuner setter tak på antall skjenkesteder, og kommunene velger å ha utvidet skjenketid, sier Lauritzen.
I 1980 hadde bare ett av fire skjenkesteder lov til å servere brennevin, i 2006 hadde fire av fem lov.
- Det skjenkes mer og sterkere alkohol, og det skjenkes lenger, sier Lauritzen. (Aftenposten 07.01.08)
Bråk og uro
I forhold til omtaler i media og på statistikker fra politiet øker vold og uro i byenes sentrum etter at skjenkestedene er stengt. Sommeren 2007 var også et år med fokus på voldtekter. Mange er redde for å gå i byens sentrum på kveld og natt og særlig i helgene. Det er en kjensgjerning at mye vold og uro er knyttet til høyt alkoholkonsum. Det burde være en plikt for bevillingsmyndighetene (politikerne i kommunene) å treffe tiltak som vil redusere alkoholrelaterte skader og som vil gjøre byenes sentrumsområder trygge også på nattetid.
Hva kan gjøres?
Det er ene og alene politikerne i kommunene som kan begrense tilgang til alkohol ved å bruke Alkoholloven maksimalt restriktivt. I denne loven finnes det flere muligheter til å redusere tilgangen på alkohol. Vi vet ved undersøkelser og forskning at ved å begrense tilgangen på alkohol, reduseres også skadene og volden vil synke. Politikere er valgt for å gi innbyggerne en trygg og god kommune å bo i. Fyll, bråk og vold skaper utrygge kommuner.
Alkoholpolitisk handlingsplan
Alkoholloven pålegger kommunene å utarbeide Alkoholpolitisk handlingsplan og derav retningslinjer for hvordan kommunen ønsker å håndheve Alkohollovens paragrafer. Gjennom disse retningslinjene velger lokalpolitikerne om de vil ha en restriktiv alkoholpolitikk eller åpne alle kraner og dermed utøve en liberal alkoholpolitikk. Det er lokalpolitiske vedtak som avgjør hvilke tidspunkt det skal selges øl og rusbrus i butikkene, og det er lokalpolitiske vedtak som avgjør når alkoholserveringen på barer og restauranter skal stenge. Det er også opp til lokalpolitikerne å bestemme hvor mange salgs- og skjenkesteder de ønsker i kommunen og å sørge for kontroller på salgs- og skjenkesteder. Lokalpolitikere sitter her med et stort ansvar.
Alkoholloven bruk den!
Når vi vet at tilgang på alkohol påvirker fyll, vold, ulykker og skader, kan loven brukes restriktivt. Mulighetene ligger i Alkoholloven. Sett deg ned og utarbeid forslag til Alkoholpolitiske retningslinjer, og bruk Alkoholloven mest mulig restriktivt.
- Salg av øl og rusbrus fra dagligvare kan opphøre kl 1800
- Skjenking av alkohol kan opphøre kl 0100
- Gi føringer på at alkoholbevillinger ikke skal gis i nærheten av skoler, barnhager, ungdomsklubber, på idrettsarrangement og så videre
- Konsepter som strippeklubber og toppløs servering får ikke bevilling
- Alle skjenkesteder skal ikke ligge på samme sted fordi dette vil føre til større ansamlinger av alkoholpåvirkede mennesker på et lite område (støy og uro)
- Bevilling gis ikke før alle papirer i forhold til vandel og skattemyndighet er godkjent
- Streng skjenkekontroll med nøye rapportering
- Regler for å bruke sanksjoner raskt og ved ethvert brudd på Alkoholloven
Gjennomslag
For å kunne få politisk flertall i kommunen er det viktig å innhente fakta for kommunen om voldsepisoder, brudd på alkoholloven osv. Det å sette fokus på at det virkelig akkurat i din kommune er skader og bråk relatert til alkoholbruk er helt nødvendig for å kunne gjøre noe med problemet. Det sier seg selv at er det ikke noe problem, så er det heller ikke noe å ta fatt på eller bruke penger på. Politiet, sosialetaten, barnevernet og skjenkekontrollørene vil være nyttige kilder til faktaopplysninger som det anbefales et tett samarbeid med. Det er også viktig å sørge for opplæring av dørvakter og de som skjenker alkohol på skjenkestedene. Alkoholpolitikk er sammensatt. Her er det ofte næringspolitiske hensyn å ta samtidig som de politiske partiene ofte har ulike prioriteringer. Derfor er det viktig å forholde seg til faktaopplysninger. Og - bli gjerne med politiet noen helger på byn for virkelig å føle på pulsen hva som skjer i din kommune i helgene.