Dette er noen av konklusjonene i Dokument nr. 3:12 (2004-2005) Riksrevisjonens undersøkelse av styring og oppfølging av tiltak for rusmiddelmisbrukere, som ble overlevert Stortinget 15. juni 2005.
Formålet med undersøkelsen har vært å belyse i hvilken grad departementet sørger for at oppfølgingen av rusgiftavhengige i kommunene gjennomføres i tråd med Stortingets vedtak og forutsetninger. Når det gjelder kommunenes oppfølging av rusgiftavhengige, er undersøkelsen avgrenset til å gjelde oppfølgingen av rusgiftavhengige etter lov om sosiale tjenester.
Riksrevisjonens undersøkelse har avdekket at mange rusgiftavhengige ikke følges opp slik de har krav på ved den kommunale sosialtjenesten. Sosialtjenestene har i 43 prosent av sakene har brukt lang tid på å kartlegge rusgiftklienten. I 25 prosent av sakene har sosialtjenestene brukt ett år eller mer før rusgiftproblemet er identifisert. Rusgiftavhengige får i liten grad generelle tjenester etter sosialtjenesteloven, og det er mangel på boliger til rusgiftavhengige. Det er avdekket manglende oppfølging og kontakt mellom sosialtjenesten og klienter under institusjonsbehandling og i oppfølgingsfasen etter institusjonsopphold.
Riksrevisjonens undersøkelse viser videre at sosialtjenesten bruker lang tid på å fremme tvangssaker og søknader om legemiddelassistert rehabilitering. Ikke alle som søker om rehabilitering basert på bruk av legemidler, får en likeverdig behandling av sosialtjenesten. Sosialtjenestens saksbehandlingstid før tvangssak fremmes, vurderes som lang sett i forhold til sakenes alvorlige karakter. Lang saksbehandlingstid for klienter som vurderes for tvangsplassering, utgjør en risiko for liv og helse så vel for klientene som for barna til gravide rusgiftavhengige.
Undersøkelsen viser også at mange kommuner mangler saksbehandlingsrutiner og har mangelfull dokumentasjon i journalnotatene og i saksmappene ved sosialtjenestene. Manglende skriftlige saksbehandlingsrutiner i sosialtjenesten kan gi ulik praksis mellom saksbehandlere på samme sosialtjeneste og føre til ineffektivitet.
Etter Riksrevisjonens vurdering bør departementet ta et initiativ til at det utvikles veiledninger, verktøy og modeller for å bidra til større systematikk og kunnskap i kommunenes arbeid, og til at rusgiftavhengige får en bedre oppfølging fra sosialtjenesten i kommunene.
Du kan lese en melding om Riksrevisjonens rapport her. Du kan lese hele rapporten her.