Som følge av en svært anstrengt økonomisk situasjon, kutter nå Aker universitetssykehus i store deler av tilbudet til rusgiftavhengige i Oslo og Follo. Tillitsvalgte kaller situasjonen kritisk. De krever at helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad tar sitt ansvar som eier, og betaler det disse tjenestene koster.

 

Avdeling rus og avhengighet på Aker (ARA) har 17 millioner kroner for lite på årets budsjett til å kunne opprettholde driften på dagens nivå. For å saldere dette blir omfattende tiltak iverksatt. Det er allerede innført en ansettelses- og innkjøpsstopp som rammer de ansatte og pasienttilbudet hardt. I tillegg er det besluttet å stenge hele 37 døgnbehandlingsplasser i juli måned.

 

Det er kjent at det nettopp er juli som er årets travleste måned innen behandlingsapparatet for rusgiftavhengige, både når det gjelder pågangen fra alkohol-, pille- og stoffbrukerne i hovedstadsområdet. Kuttene på Aker vil få omfattende ringvirkninger.

 

- Vi hadde trengt en styrking i den travleste sommermåneden, ikke en reduksjon! Dette vil ramme mange rusavhengige i Oslo, sier Kirsten Frigstad, sjef for Natthjemmet, som drives av Kirkens Bymisjon, og som vil merke de store kuttene på Aker tydelig.

 

Det var i 2004 at avrusnings-, utrednings- og behandlingstilbudet i Oslo kommune ble overført til helseforetaket Aker sykehus som følge av rusreformen. Den overordnete målsetningen fra Stortinget var at de rusgiftavhengige skulle få et bedre og mer enhetlig tjenestetilbud. Dette har ikke skjedd, sier tillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund, Camilla Johannessen på Akuttinstitusjonen M3 - en av institusjonene som holdes stengt i sommer.

 

- At M3 skal stenges kan føre til flere overdoser, økt selvmordsfare og stans i tilbudet til pasienter som har rett på avrusning før videre behandling. Også pasienter som har fått innvilget legemiddelassistert rehabilitering vil gå glipp av den opptrappingen på metadon og subutex som M3 tilbyr, sier Johannessen. De tillitsvalgte stiller helse- og omsorgsministeren ansvarlig.

 

- Det er ingen tvil om at det er Sylvia Brustad som må ta ansvaret for å bevilge det som mangler til Akers rustilbud, sier Bjørn Elsom i Gaustadklubben (Fagforbundet). - Slik situasjonen nå er, mister pasientene tilbudene sine mens de ansatte slites ut i et umenneskelig press. Dette kan vi ikke leve med. Vi krever derfor umiddelbart 17 millioner for å forhindre årets kutt, og dessuten en helt annen prioritering av dette feltet i tiden framover.

 

Forbundet Mot Rusgift støtter dette kravet, og minner om at både tidligere og nåværende regjering har lovt å sørge for at rusgiftfeltet skal få økte ressurser. Det mangler mye før feltet er oppe på et spesialisthelsetjenestenivå, både når det gjelder helsepersonell, lokaliteter og utstyr. Man setter derfor også store krav til den framtidige opptrappingsplanen.

 

Du kan lese mer om FMRs krav til opptrappingsplanen her.