- Vinflasker bør merkes på samme måte som røykpakkene, sier Ann-Mari Brubakk.

Brubakk er professor i barnesykdommer og barnelege ved St. Olavs Hospital i Trondheim.
- Gamle estimater mente at 1 av 1000 barn fikk skader av alkohol, mens ny forskning fra Frankrike og USA viser at det kan være så mange som 1 av 100 barn som får skader. I USA har man da også innført advarsler på vinflaskene, og oppslag der det serveres alkohol.
Bare i Trondheim mener Brubakk at det blir født 30-40 barn med skader på fosterets hjerne og nervesystem. Dette vil gi barnet vansker, men ikke i så stor grad at det kommer under betegnelsen Føtalt Alkoholsyndrom (FAS).
- Alkohol er det suverent mest giftige stoffet for et foster. Det får innvirkning på hjernens utvikling helt fra starten, sier Brubakk.
- Også i den perioden kvinnen ennå ikke vet at hun er gravid?
- Ja, selv da. Faktisk er det slik at jo yngre fosteret er jo færre celler har det og jo mer blir de influert. Man tror alkoholen virker slik at det blir dannet et redusert antall celler. Giften influerer på formingen av sansene, det går ut over øyne, ører, hud - og nyere forskning viser også at det autonome nervesystemet påvirkes. Ikke minst blir følsomheten i huden påvirket, understreker Brubakk.

Også i slutten av svangerskapet
Vi vet også at i den siste del av svangerskapet vokser hjernen svært mye, nervetråder isoleres og alkoholen kan skade denne prosessen.
Professor Brubakk har lenge kjempet for at gravide ikke skal smake en dråpe alkohol og er glad for at Sosial- og helsedirektoratet har kalt sammen til et ekspertmøte i april som vil diskutere problematikken. Hun mener det er viktig å få dette høyere opp på dagsordenen. I dag inneholder medisinsk fødselsregister opplysninger om røyking under graviditeten, men ikke alkoholbruk. Det er derfor umulig å få en fullstendig oversikt over hvor stort omfanget er. Dette er noe Sosial- og helsedirektoratet ønsker å gjøre noe med.