Landene er forpliktet til å forby ikke-medisinsk bruk av cannabis i henhold til internasjonale narkotikakontrollavtaler. Disse avtalene har de fleste landene skrevet under på for flere tiår siden. Men et voksende antall amerikanske stater og Canada beveger seg i retning av å gjennomføre legalisering uansett.
Regjeringer og jurisdiksjoner i Nord-Amerika har fortsatt å føre en politikk når det gjelder legalisering av bruken av cannabis til ikke-medisinske formål, i strid med 1961-konvensjonen med endringstillegg, skrev det internasjonale narkotikakontrollorganet (INCB) i sin årlige Rapport som ble publisert i begynnelsen av mars.
Spesielt peker INCB på at den legaliseringsloven som nå er i ferd med å passere de canadiske lovgivningsorganene representerer en omgåelse av internasjonale avtaler.
Styret merker seg med bekymring at i Canada ble et utkast til lov som tar sikte på å godkjenne og regulere det ikke-medisinske forbruket av cannabis lagt fram i Underhuset i april 2017, heter det i rapporten, som styret har uttalt gjentatte ganger, hvis bestemmelser i lovforslag C-45, som tillater ikke-medisinsk og ikke-vitenskapelig bruk av cannabis, går igjennom, vil det være uforenlig med de forpliktelsene som Canada har påtatt seg i henhold til 1961-konvensjonen med tillegg.
FN-organet kritiserte også situasjonen med cannabislegalisering i USA
Situasjonen knyttet til dyrking av og handel med cannabis i Nord-Amerika fortsetter å være i stadig forandring på grunn av det økende omfanget av bruksordninger for personlig og ikke-medisinsk bruk som er gjeldende i visse amerikanske delstater, sa INCB. Dekriminaliseringen av cannabis har tilsynelatende ført til at organiserte kriminelle grupper fokuserer på produksjon og handel med andre ulovlige rusgifter, for eksempel heroin.
Styret advarer Uruguay, som vedtok en lov om nasjonal legalisering av marihuana i 2013 og sier at det er et klart brudd på narkotikatraktatene.
Begrensningen i bruk av kontrollerte stoffer til medisinske og vitenskapelige formål er et grunnleggende prinsipp hvor ingen unntak er tillatt etter 1961-konvensjonen med endringer, skriver INCB i den nye rapporten.
FN-organet luftet også bekymringer om ventede forslag i Nederland som vil legalisere og regulere marihuanadyrking, og sier at det ville være uforenlig med traktater som landet har underskrevet på.
Jamaica blir også kritisert for sin lov fra 2015 som tillater marihuana til religiøst bruk
Styret vil minne Jamaicas regjering og alle andre parter om at kun medisinsk og vitenskapelig bruk av cannabis er tillatt i henhold til artikkel 4 nr. C i 1961-konvensjonen, og at bruk til andre formål, herunder religiøse, Ikke er tillatt, sier rapporten.
Selv om INCB gjennom rapporten noterer seg at cannabis til medisinske formål er tillatt i henhold til de internasjonale konvensjonene, forventes det at landene skal holde streng kontroll for å sikre at cannabis forskrives av kompetente leger i henhold til god medisinsk praksis og basert på forsvarlig vitenskapelig dokumentasjon.
Og at pasienter personlig dyrker marihuana til medisinske formål er ikke tillatt, sier styret
Disse artiklene krever at stater sørger for å etablere et nasjonalt cannabisorgan som skal kontrollere, føre tilsyn med og lisensiere dyrking og bruk av can-
nabis til medisinske formål. Slike organer må utpeke områdene hvor dyrking av cannabis er tillatt, sikre lisensiering av produsenter, kjøpe og ta fysisk hånd om lagre og opprettholde et monopol på grossisthandel og kontroll med lagre, sier rapporten.
Stater må treffe tiltak for å forhindre uautorisert dyrking av cannabisplanter, og beslaglegge og ødelegge ulovlige avlinger, for å forhindre misbruk av og handel med cannabis. På samme måte ønsker styret å gjøre alle regjeringer oppmerksom på sin tidligere uttalte holdning at personlig dyrking av cannabis til medisinske formål er uforenlig med 1961-konvensjonen med tillegg, fordi det blant annet øker risikoen for spredning.
INCB er FNs internasjonale kontrollorgan for narkotikakonvensjonene. Men det kan være tvilsomt hvor mye makt FN vil sette bak denne rapporten.
Du kan lese rapporten på INCBs hjemmeside her.