Dette opplyser konstituert sjef Einar Vandvik i Rusbehandling Midt-Norge HF til Trønder-Avisa.

Hele det fylkeskommunale ansvaret for rusgiftbehandling etter Lov om sosiale tjenester flyttes til de regionale helseforetakene, og Helse Midt-Norge har opprettet Rusbehandling Midt-Norge HF med Einar Vandvik som konstituert toppsjef inntil videre.
Han er bekymret for pengesummen stilt til disposisjon av staten for behandling av rusgiftavhengige i Midt-Norge i 2004.
- Beregninger viser nemlig behov for mye mer enn rammen på 98 millioner kroner i 2004, sier Einar Vandvik.
Nord-Trøndelag fylkeskommune har aldri inngått noen langsiktig driftsavtale med Fossen Rusomsorg i Meråker. Derfor må institusjonen med 33 behandlingsplasser og et tjuetall ansatte nå vente i det uvisse mens det nye rusforetaket skal finne ut om det vil ha noe samarbeide med Fossen.
- Fossen Rusomsorg i Meråker vil ikke få noen avklaring før i august i 2004. Da skal rusforetaket ha klarlagt hva det skal ha av plasser og tilbud framover, og en kan ta stilling til eventuell avtale med Fossen, sier Einar Vandvik.
Til tross for rusbehandling i 40 år i Meråker har det ALDRI lyktes driverne av institusjonen å få noen driftsavtale med Nord-Trøndelag fylkeskommune. I og med at staten skal overta KUN avtalene fylkeskommunene inngikk vil fra nå ikke finnes statlig avtale om en eneste rusbehandlingsplass i Nord-Trøndelag i tillegg til dagens behandlingstilbud ved de to sykehusene i N-T. Så sent som i mellomjula ble en nordtrønder akuttinnlagt ved Fossen.
- Vi kan ta imot "verstingene", men kan på lang sikt ikke drive et institusjon med mange ansatte uten forutsigbarhet om inntektene, sier daglig leder Åsmund Øverkil ved Fossen Rusomsorg.

 

Du kan lese en lengre artikkel om dette i Trønder-Avisa her.

Du kan lese mer om bakgrunnen for Rusreformen på FMRs temaside om institusjoner.